ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία θα κλείσει μια ιδιαίτερα «φορτωμένη» εβδομάδα που έφερε τεράστιους όγκους και τζίρους πρωτίστως στις τράπεζες, αύξησε το βάθος όλου του συστήματος, κατέγραψε σημαντικές αναπροσαρμογές θέσεων ισχυρών θεσμικών, ενώ χθες έδωσε σημαντική αντίδραση με πειστική επανάκτηση της ζώνης των 1.400 – 1.410 μονάδων.

Ιδιαίτερα «φορτωμένη» είναι και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, κατόπιν στο φινάλε της συνεδρίασης θα έχουμε ισχυρό rebalancing λόγω της αναπροσαρμογής και των αλλαγών στάθμισης στον FTSE,  ενώ το βράδυ ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αναταράξεις από τη λήξη παραγώγων και σε ποιο βαθμό, ή αν η αγορά δείξει μετά το μεσημέρι σημάδια απελευθέρωσης και μπορέσει να «χτίσει» πάνω στη χθεσινή άνοδο. Το σίγουρο είναι ότι και σήμερα όγκοι και τζίροι θα κινηθούν σε ιδιαίτερα μεγάλα επίπεδα, συμπληρώνοντας ένα πενθήμερο ιδιαίτερα μεγάλων συναλλαγών. Βεβαίως, η επόμενη εβδομάδα θα είναι αυτή που θα δείξει περισσότερα για τη βραχυχρόνια τάση, καθώς η αγορά θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του rebalancing στους δείκτες, τη λήξη παραγώγων και όλα τα υπόλοιπα.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε αν η διόρθωση της περασμένης Δευτέρας αλλά και το ακόμη χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό της Τρίτης που έφερε το Γενικό Δείκτη έως το ναδίρ των 1.386,21 μονάδων, θα είναι τα χαμηλά της αγοράς για αυτή τη φάση. Γιατί η χθεσινή αντίδραση είχε μεγάλη δυναμική, ενώ πρωτίστως προέκυψε από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με αιχμή τον ενεργειακό τομέα.

Στην αγορά υπάρχει πολύ γόνιμο επιχειρηματικό τοπίο, με κάτι παραπάνω από άριστες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023, αλλά και εκτίμηση για συνολικά μερίσματα πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα, φαίνεται πως κυοφορούνται πολλά deals. Μετά τα deals στον κλάδο της πληροφορικής που παραμένει στο επίκεντρο, φαίνεται πως οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής σε αραβικά κεφάλαια προχωρούν, κάτι που έχει αφυπνίσει τη μετοχή το τελευταίο διάστημα και χθες έδωσε ράλι.

Την ίδια ώρα, το μπαράζ των αναβαθμίσεων για κορυφαίες μετοχές του Χ.Α. συνεχίζεται, καθώς χθες ήταν η σειρά των Citi και Παντελάκης Χρηματιστηριακή να ανεβάσουν τις τιμές – στόχους για τις Τιτάν και Mytilineos στα 30 και στα 46 ευρώ αντίστοιχα. Συνάμα, ο καναδικός οίκος DBRS αναμένει θετική πορεία για τα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και το 2024, ενώ και άλλοι οίκοι εκφράζονται θετικά για τον κλάδο.

Οι όγκοι και οι τζίροι στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλοι για τα ελληνικά δεδομένα και προσθέτουν βάθος στο έως πρότινος ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά από την άλλη δείχνουν το μέγεθος των κεφαλαίων που «φλερτάρουν» με την ελληνική αγορά και δύνανται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε όλο το σύστημα.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ελληνική αγορά αρχίζει και μπαίνει περισσότερο στο ραντάρ των μεγάλων διεθνών κεφαλαίων που επενδύουν μόνο σε αγορές χωρών που έχουν στάθμιση, οπότε ένα απειροελάχιστο κομμάτι της μεγάλης παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» να κερδίσει το Χ.Α., θα βγει πολλαπλά ωφελημένο.

Χθες στον κλάδο έγιναν συναλλαγές αξίας 110,6 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη έκαναν τζίρο 107,2 εκατ., την Τρίτη 116 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα, λόγω του rebalancing έκαναν συναλλαγές αξίας 214,38 εκατ. ευρώ. Περίπου το ήμισυ αυτού του τζίρου έγινε από την Πειραιώς Financial που ανεβάζει τη στάθμισή της στους δείκτες του Χ.Α. αλλά και τους διεθνείς δείκτες FTSE.

Η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε αγοραστικό πάρτι για τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και τις Motot Oil και Mytilineos, οδηγώντας σε εμφατική επάνοδο όχι μόνο πάνω από τις 1.400 μονάδες, αλλά στις 1.417,64 μονάδες με άνοδο 1,27%, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Παράλληλα, οι συναλλαγές της συνεδρίασης διαμορφώθηκαν στα 202,77 εκατ. ευρώ.

Ήταν μια συνεδρίαση εμφατικής «επιβολής» της θετικής ανάγνωσης των εξελίξεων, εν μέσω διεργασιών για την ολοκλήρωση του deal πώληση της Τέρνα Ενεργειακής στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και εν μέσω δημοσίων προτάσεων, σημαντικών νέων αναβαθμίσεων και διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τους long.

Ήταν η τρίτη σερί ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α. όμως το -2,86% της Δευτέρας κρατάει ακόμα σε αρνητική τροχιά το Γ.Δ. το πενθήμερο, μολονότι οι απώλειες το Μάρτιο μειώθηκαν στο -0,50%. Σε κάθε περίπτωση, είναι λίαν θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης επανήλθε με πειστικό τρόπο πάνω από τις 1.400 – 1.410 μονάδες και το ζητούμενο είναι να «χτίσει» στην διακράτηση αυτής της ζώνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η εύλογη κόπωση, η μετριοπαθής διόρθωση και τα νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Στην τελική ευθεία για τη λήξη του Μαΐου, η αγορά έχει ξεπεράσει με επιτυχία δύο μεγάλα placements, όμως έγινε αισθητή η πίεση στη ρευστότητα. Επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο με τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών στο ΧΑ και μικρή υποχώρηση του Δείκτη

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μόνο οι Autohellas και HelleniQ Enegry με κέρδη άνω του 2%. Διόρθωση 2,11% είχε η Cenegry. Άνω του 1% υποχώρησαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo που είχαν κλείσει με άνοδο την Πέμπτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Placements και θεμελιώδη στο επίκεντρο του ΧΑ, προβληματίζει η πτώση στη Wall

Σε αναζήτηση νέων καταλυτών βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο για την υπέρβαση των 1.500 μονάδων, ενώ έδειξαν ανθεκτικότητα οι 1.480. Βάρυνε το διεθνές κλίμα με την πτώση στην Αμερική λόγω νέων φόβων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εξισορρόπηση και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ πέριξ των 1.480 μονάδων

Στον Large Cap ξεχώρισαν Viohalco και Cenegy με κέρδη άνω του 4%, ενώ σε ιστορικά υψηλά έκλεισε η Motor Oil (2,30%). Αντίθετα, πιέσεις 4,03% δέχτηκε η Quest Συμμετοχών, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στα «οικογενειακά μαγαζιά» στο ΧΑ, πιο εύκολες οι νέες εισαγωγές

Τουλάχιστον 15% - 25% η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας για την εισαγωγή νέων εταιρειών.