wall_street_flag
Πηγή: Shutterstock

Νέα ρεκόρ στην Wall Street παρά τις διακυμάνσεις

Τα αρνητικά στοιχεία για κατανάλωση και βιομηχανική παραγωγή διαδέχθηκαν οι «διορθωτικές» ανακοινώσεις για την επιδημία της Κίνας και οι αμερικανικοί δείκτες πέρασαν σε άνοδο, σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ύστερα από αρκετές διακυμάνσεις, μετά την ανακοίνωση ασθενών στοιχείων για την κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή, οι δείκτες στην Νέα Υόρκη έκλεισαν με μικρή άνοδο, σημειώνοντας νέα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο S&P κινήθηκε ανοδικά κατά +0,15% στις 3.378 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά +0,2% στις 9.731 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες, καταφέρνοντας πάντως να περιορίσει ένα μέρος τους και να κλείσει τελικά στο -0,09% , υποχωρώντας 25 μονάδες στις 29.398 μονάδες..

Στο θετικό κλίμα βοήθησε η αναθεώρηση προς τα κάτω των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, αφού όπως έγινε γνωστό ορισμένα θύματα είχαν καταχωρηθεί δύο φορές.

Η εξέλιξη αυτή, υπενθυμίζεται ότι έρχεται μία ημέρα μετά την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαλήθευσης των κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίστηκε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

«Θεωρώ ότι αυτό δεν συνάδει με τα σχόλια του κυρίου Κούντλοου, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του» συμπλήρωσε ο ίδιος, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο πέτυχαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,3%) και American Express (+1,1%) ενώ, στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση υπέστησαν οι μετοχές των IBM (-2,4%) και Walgreens Boots (-1,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, μικρές ήταν οι μεταβολές, με το δολάριο να κερδίζει οριακά έδαφος έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να καθορίζεται στο 1,0839 δολ. από 1,0842 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά έτους, με την άνοδο να φτάνει το +1,2% στα 52,05 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδική πορεία και για την τιμή του χρυσού, η οποία ενισχύθηκε κατά +0,5% στα 1.586 δολ. την ουγγιά.

Στα εβδομαδιαία στοιχεία, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο +3,4%, ενώ ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,8%.

Τέλος, στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε και σήμερα, κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,59%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Έριξαν την Wall Street οι φόβοι εξάπλωσης της επιδημίας στη Ν. Υόρκη

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα Dow Jones και S&P ενώ ο Nasdaq σημείωσε ήπια άνοδο. Πτωτικά κινήθηκαν πετρέλαιο και χρυσός. Οι επενδυτές αναμένουν επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στη Νέα Υόρκη.
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια... ζωής στις αγορές, με ώθηση από την Αμερική

Η ανάκαμψη των προθεσμιακών συμβολαίων των αμερικανικών δεικτών τις τελευταίες ώρες έχει περιορίσει αισθητά τις απώλειες στην Ευρώπη και στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης απέφυγε πτώση κάτω από τις 800 μονάδες.