ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η μετοχή φούσκα του Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν

Την πρώτη ημέρα στην αμερικανική αγορά η μετοχή διαπραγματεύθηκε 2.000 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις της για το 2024. «Θαύμα ή φούσκα;», αναρωτιούνται οι αναλυτές.

Η εταιρεία Trump Media & Technology Group (TMTG), πέραν της ιδιαιτερότητας ότι ιδιοκτήτης της είναι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μίας τεράστιας φούσκας. 

Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Truth Social, της εταιρείας social media που ίδρυσε ο Τραμπ το 2021 και ακολούθως συγχωνεύθηκε με τη Digital World Acquisition Corp, μία εταιρεία SPACs. Τότε αυτού του είδους οι εταιρείες μπορούσαν να εισαχθούν στην αμερικανική αγορά χωρίς πολλές έρευνες για τα οικονομικά τους στοιχεία. 

Εν γένει οι εταιρείες που εισήχθησαν στις αγορές και στηρίχθηκαν από SPACs δεν τα πήγαν και τόσο καλά, καθώς 21 εξ αυτών χρεοκόπησαν και κόστισαν στους επενδυτές περί των 46 δισ. δολαρίων. 

Όμως έφθασε η στιγμή και για την TMTG να εισαχθεί στην αμερικανική αγορά, την Τρίτη, με την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η μετοχή να εκτινάσσεται κατά 42% και να φθάνει στα 70,90 δολάρια και επομένως η αξία κεφαλαιοποίησής της να αναρριχάται στα 9,6 δισ. δολάρια. Στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street βρέθηκε στα 57,99 δολάρια και προσέθεσε στην περιουσία του Τραμπ περί των 650 εκατ., βάσει του αντιστοίχου δείκτη Bloomberg Billionaire Index. 

Αλλά τα θεμελιώδη δεδομένα της εταιρείας κάθε άλλο παρά υγιή είναι. Με βάση την τιμή ανοίγματος, η μετοχή διαπραγματεύεται…. 2000 φορές τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδά της. Μπορεί εν γένει οι τεχνολογικές εταιρείες να έχουν υψηλούς δείκτες διαπραγμάτευσης, αλλά τόσο υψηλούς δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει σχεδόν καμία. Για παράδειγμα η Nvidia διαπραγματεύεται 38 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις και το Facebook όταν εισήλθε στην αγορά το 2012 12,5 φορές τα εκτιμώμενα έσοδά του.

Πιο γενναιόδωρους δείκτες είχε μόνο το WhatsApp,το 2014 που εισήχθη στην αγορά, με τη διαφορά, όμως, ότι σε αντίθεση με την εταιρεία του Τραμπ στηρίζονταν από 450 εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο. Η TMTG δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τους χρήστες, ενώ σε κάποιες ανακοινώσεις της είπε ότι έχουν εγγραφεί περί των 9 εκατ. τον Ιανουάριο του 2024. Στο σημείο αυτό να προστεθεί ότι η εταιρεία για το εννεάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 είχε ζημίες 49 εκατ. δολαρίων. 

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι η πιο ακριβή μετοχή των ΗΠΑ, με ορισμένους αναλυτές να μην κρύβουν τον φόβο τους ότι μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη… φούσκα της Wall Street. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υπέγραψε ο Τραμπ το πακέτο στήριξης, ανακούφιση στα χρηματιστήρια

Την έγκριση των μέτρων στήριξης των 2,3 τρισ. δολ. ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο Τραμπ απειλούσε με βέτο. Άνοδος στα futures των αμερικανικών δεικτών, υψηλότερα και η Ασία.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ απογειώνει το πετρέλαιο και τις αγορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος προεξοφλεί συμφωνία Σ. Αραβίας και Ρωσίας για μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου και ανεβάζει τις διεθνείς τιμές περισσότερο από 20%. Άνοδος των αμερικανικών δεικτών παρά την «έκρηξη» της ανεργίας.