ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Απόλυτη κυριαρχία των πωλητών στο ΧΑ, υποχωρεί προς τις 1.400 μον.

Μόλις τρεις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση «σώζονται» με αυτή του ΟΤΕ να ξεχωρίζει και να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Σε «βαθύ κόκκινο» η Coca-Cola HBC με πτώση που ξεπερνά το -3% και η Ελλάκτωρ με απώλειες άνω του -4%.

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου αλλά και η ξεκάθαρη διάθεση για κατοχύρωση κερδών πλήττει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πωλητές σχεδόν σε όλο το φάσμα υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μία ανάσα πριν «πέσει» στο επίπεδο των 1.400 μονάδων. 

Το ΧΑ παρά το γεγονός ότι κατόρθωσε να διατηρηθεί στη 10αδα των καλύτερων από πλευράς απόδοσης αγορών στο α' τρίμηνο, ξεκινά το δεύτερο με αρνητικές διαθέσεις, καθώς καθίσταται πιθανό οι επενδυτές να εστιάσουν σε πιθανές ενδείξεις πολιτικής αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρατηρούν ότι η εγχώρια αγορά έχει μείνει από καύσιμα μετά την ολοκλήρωση των placements, ενώ έχουν μαζευτεί αρκετά σύννεφα: οι αυστηρές επισημάνσεις της Moody’s πρόσφατα υπενθύμισαν την πολλή δουλειά που χρειάζεται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ανησυχία για τον κίνδυνο «κουρέματος» των μερισμάτων των τραπεζών, τα  νέα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2023 και τώρα στην κουβέντα μπήκαν και τα πολιτικά.

Το κλίμα επιβαρύνει και το αρνητικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τα δυσοίωνα στοιχεία από τη μεταποίηση με τον ΡΜΙ να συνεχίζει να υποχωρεί και να δείχνει ότι ο τομέας παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες σε τροχιά ύφεσης και με τον DAX να υποχωρεί 0,18%. Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,60%. 

Ο Γενικός Δείκτης για πολύ μικρό χρονικό διάστημα έδωσε ενδείξεις ότι μπορεί να αντισταθεί στους πωλητές, με το υψηλό ημέρας τις 1.423,72 μονάδες (+0,10%), ενώ το χαμηλό ήταν στις 1.400,55 μονάδες (-1,53%) και πλέον στις 16:04 βρίσκεται στο -1,51% και τις 1.400,84 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 69,7 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν απόλυτη είναι η κυριαρχία των πτωτικών μετοχών στις 104 έναντι 24 που έχουν κέρδη. Πτώση 1,43% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,37%. 

Στο -1,60% ο τραπεζικός δείκτης, με Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς να δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις και να υποχωρούν 2,09% και οι δύο, ενώ απώλειες 1,09% εμφανίζει η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αποκλιμακώνεται 1,52%. 

Συνεχίζει να αντιστέκεται στην πτώση η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 1,17%, ενώ την 3αδα των τίτλων με θετικό πρόσημο συμπληρώνουν η Jumbo στο +0,07% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 0,50%. Παραμένουν σε κλοιό πιέσεων Ελλάκτωρ και Coca-Cola HBC με απώλειες 4,37% και 3,19% αντίστοιχα. Υποχώρηση 2,41% για τη ΔΕΗ με τον ΟΠΑΠ να έχει πτώση 1,44%. Άνω του -3% η υποχώρηση για Viohalco, με πτώση που ξεπερνά το -2%  Aegean, ΕΥΔΑΠ και ElvalHalcor, ενώ απώλειες υψηλότερες του -1% εμφανίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest, Motor Oil και Mytilineos

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μέση κεφαλαιοποίηση με τον ΟΛΠ να παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών και να έχει απώλειες άνω του -6%, ενώ άνω του -3% κινούνται Intrakat και Intracom. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερά υπό την πλήρη κυριαρχία των πωλητών παραμένει το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» παραμένει σχεδόν το σύνολο της υψηλής; κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.370 μονάδων. Αρνητικό κλίμα διεθνώς, στο -1% οι ευρωαγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή πιέσεων, αλλάζει το κλίμα διεθνώς

Πτωτική στροφή σε Wall Street και Ασία, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο να επιστρέφει άνω των 90 δολαρίων. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης της Goldmαn Sachs σε τράπεζες.