ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
opap-tzogos-stoixima
Φώτο: ΟΠΑΠ

Eurobank Eq.: Στα 17,90 ευρώ η τιμή - στόχος για ΟΠΑΠ με σύσταση «αγορά»

Αναμένεται αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά περίπου 4% φέτος, με τον ίδιο ρυθμό να καταγράφεται και το 2025, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει στο +1%.

Τιμή - στόχο στα 17,90 ευρώ και σύσταση «αγορά» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ από τη Eurobank Equities, η οποία τονίζει ότι η εισηγμένη μπορεί να έχει το επόμενο διάστημα πιο «μαζεμένο» ρυθμό ανάπτυξης, αλλά παραμένει μία εταιρεία που μπορεί να προσφέρει πολύ καλές αποδόσεις στους επενδυτές. 

Τονίζει ότι η αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι επενδυτές. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι καθώς πλησιάζει η λήξη των παραχωρήσεων, οι μετοχές θα έπρεπε να ενσωματώσουν χαμηλότερη αποτίμηση που να αντανακλά τη μειωμένη χρονική διάρκεια ζωής των αντίστοιχων παραχωρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από τις διατάξεις που ενσωματώνονται σε ορισμένες παραχωρήσεις λειτουργούν ως αποτελεσματικά εμπόδια εισόδου, αποδίδοντας σε αυτές τις άδειες χαρακτηριστικά συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Με αυτό ως δεδομένο εκτιμάται ότι η αποτίμηση του ΟΠΑΠ απαιτεί μια πιο σχολαστική προσέγγιση από αυτή που εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι αναλυτές εξετάζουν την ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών κάθε παραχώρησης ξεχωριστά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα τέλη ανανέωσης καθώς οι άδειες αυτές λήγουν, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο διεθνείς περιπτώσεις ανανέωσης προηγούμενων. Στη βασική  αποτίμηση, ενσωματώνεται μια τιμή ανανέωσης για όλες τις παραχωρήσεις εκτός από την Ελληνικά Λαχεία.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν, δικαίως, επικεντρωθεί στην υψηλή ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της επιχείρησης και στη γενναιόδωρη πολιτική αμοιβών των μετόχων που απορρέει από αυτήν. Πράγματι, ο ΟΠΑΠ έχει διανείμει κατά μέσο όρο 1,6 ευρώ/μετοχή τα τελευταία 3 χρόνια (απόδοση περίπου 12%) και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει άλλο >30% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σωρευτικά κατά το διάστημα 2024 - 2026. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των εγγενών χαρακτηριστικών του μοντέλου που παράγουν ταμειακές ροές (με βάση το franchise, δυναμική κεφαλαίου κίνησης, περιορισμένες επενδύσεις) και του χαμηλού τέλους τυχερών παιχνιδιών σε μετρητά που σχετίζεται με την παραχώρηση του εξωχρηματιστηριακού (OTC) μέχρι το 2030.

Οι υψηλές ταμειακές αποδόσεις είναι ουσιαστικά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία προς το παρόν, αλλά η χρηματιστηριακή προειδοποιεί ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το τρέχον επίπεδο ταμειακών ροών ως αέναο, έχοντας στο μυαλό τους ότι: 

  • Η τελική υποτίμηση των ταμειακών ροών μετά το 2030 εξομαλύνεται
  • Η βασική αξία της παραχώρησης OTC πλησιάζει στη λήξη της (2030).

Συνεπώς, σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα προς τα πάνω - δηλαδή υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή - στόχο για τη μετοχή - μπορεί να πυροδοτηθεί μόλις υπάρξει ορατότητα σχετικά με την παράταση της βασικής παραχώρησης OTC.Η επικείμενη λήξη της άδειας των Ελληνικών Λαχείων τον Απρίλιο του 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την έναρξη πρώιμων συνομιλιών μεταξύ του ΟΠΑΠ και του κράτους και για τις δύο παραχωρήσεις.

Οι δρόμοι ανάπτυξης φαίνονται πιο «στενοί» από ό,τι στο παρελθόν, με τις δραστηριότητες λιανικής να εξαρτώνται από το διαθέσιμο εισόδημα και τη διαδικτυακή δυναμική να εξαρτάται από τη δυναμική του μεριδίου αγοράς και την ένταση του μάρκετινγκ. Για το 2024, ο ΟΠΑΠ έχει αρκετούς μοχλούς να κινήσει για να προωθήσει την ανάπτυξη της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανανέωσης των προϊόντων (π.χ. λανσάρισμα του Eurojackpot) και ως εκ τούτου προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 5% (2% επίγεια, 13% διαδικτυακά), η οποία διηθείται σε αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά περίπου 4% (λίγο πάνω από τις προβλέψεις της διοίκησης). Αναμένεται, επίσης, αύξηση περίπου 4% για τα EBITDA το 2025 και 1% το 2026.

Οι εκτιμήσεις για τον ΟΠΑΠ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στα 17,90 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για τον ΟΠΑΠ η Eurobank Eq.

Ο ΟΠΑΠ έχει ορισμένες «κρυμμένες» αξίες τονίζει η χρηματιστηριακή, η οποία διατηρεί τη σύσταση «αγορά» και εκτιμά ότι η επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους θα κυμανθεί στα 1,5 - 1,6 ευρώ στη διετία 2023 - 2024.