ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναζητά την αντίδραση το Χρηματιστήριο, αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές

Διόρθωση που ξεπέρασε και το 7% στις επιμέρους μετοχές του 25άρη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ζητούμενο η ανάκτηση της δυναμικής για επιστροφή στις 1.400 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες. Ανησυχία για το πετρέλαιο, καλά νέα από τις ΗΠΑ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές, μετά τη διόρθωση που έχει προηγηθεί, αλλά και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου που οδηγεί σε ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο καλούνται να «ζυγίσουν» εξελίξεις που κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με τους αναλυτές να συμφωνούν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι μια σοβαρή διόρθωση, αλλά η συσσώρευση για τους δείκτες γύρω από τα ιστορικά υψηλά.

Η απειλή επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ έχει φέρει την τιμή του μπρεντ πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι, αλλά το γεγονός ότι το Ιράν κινείται έως τώρα με μεγάλη προσοχή μετριάζει τις ανησυχίες ότι θα πλήξει για πρώτη φορά το Ισραήλ απευθείας από τα εδάφη του, προκαλώντας ευρύτερη ανάφλεξη. Την ίδια στιγμή, τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έφεραν ανέμους αισιοδοξίας για την οικονομία και ισχυρή ανοδική αντίδραση την Παρασκευή στη Wall Street.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, που είχαν προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές, η προεκλογική εκστρατεία των επόμενων 60 ημερών για τις ευρωεκλογές θα κρίνει αν το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει να κατοχυρώσει μια υποστήριξη άνω του 30%, ώστε να δοθεί τέλος στα σενάρια αποδυνάμωσης της κυβέρνησης και εμπλοκών στις μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική αγορά έκανε διόρθωση άνω του 5% συνολικά αν «μετρηθεί» από τα υψηλά των 1.437 μονάδων έως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.364,08 μονάδων της περασμένης Παρασκευής. Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η διόρθωση που έχουν κάνει αρκετά blue chips, με την Quest Συμμετοχών να χάνει άνω του 7% το περασμένο 4ήμερο, την ΕΥΔΑΠ στο -6,20%, άνω του 5% υποχώρησαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Mytilineos, Viohalco, Ελλάκτωρ, άνω του 4% η ElvalHalcor κ.ο.κ. Στον Mid Cap πτώση άνω του 9% είχε η AVAX την περασμένη εβδομάδα, στο -6,84% η Κρι Κρι, -6,41% η Intracom Holdings, άνω του 5% έχασαν οι ΕΧΑΕ, Epsilon Net και Intralot, ενώ στο -4,91% έκλεισε η Τεχνική Ολυμπιακή.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς που στις αρχές Μαρτίου φλέρταρε με τα 100 δισ. ευρώ πλέον έχει κατέλθει στα 96,3 δισ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. έκανε διόρθωση 2,73%, που είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου εξαμήνου, ενώ συμπλήρωσε δύο πτωτικές εβδομάδες μετά από καιρό.

Ασχέτως με το timing της αντίδρασης, η τρέχουσα διόρθωση της αγοράς, είτε συνεχιστεί, είτε όχι, είναι άκρως εποικοδομητική, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου καταγράφονταν φαινόμενα κορεσμού στο Γενικό Δείκτη, την ώρα που στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, ελάμβανε χώρα διόρθωση.

Τα αποτελέσματα είναι καλά και δεν αποκλείεται το 2023 να σημειωθεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας όταν ανακοινώσουν και οι ΔΕΗ και Jumbo, ενώ και η μερισματική πολιτική κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δισ. ευρώ.

Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2022. Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE-25 προσεγγίζει το 5% επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες δίχτυ ασφαλείας, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο».

Κράτησε τις 1.380 μονάδες ο Γ.Δ. και τις 1.150 μονάδες ο τραπεζικός 

Πάντως, ένα στοιχεία που αξίζει επισήμανσης είναι ότι ο Γ.Δ. κράτησε όλες τις ημέρες το όριο των 1.380 μονάδων σε κλείσιμο, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά πήγε και πολύ χαμηλότερα, ειδικά χθες. Την Τετάρτη είχε χαμηλό ημέρας στις 1.378,93 μονάδες όταν υποχωρούσε 1,07% όμως έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες, την Πέμπτη έφτασε έως τις 1.376,62 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.386,38 μονάδες, ενώ την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά όταν κατήλθε στις 1.364,08 μονάδες (-1,61%), όμως στο τέλος μάζεψε το μεγαλύτερο εύρος της πτώσης, κλείνοντας στις 1.383,45 μονάδες με απώλειες 0,21%.

Συνάμα, και ο τραπεζικός δείκτης κράτησε το όριο των 1.150 μονάδων, κλείνοντας και στις τρεις τελευταίες ημέρες υψηλότερα από τις 1.160 μονάδες. Την Τετάρτη κατήλθε έως τις 1.150 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.163,72, την Πέμπτη έπεσε έως τις 1.156,84 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.167,64 μονάδες, ενώ χθες κατήλθε έως το χαμηλό των 1.145,69 μονάδων, αλλά έκλεισε στις 1.164,69 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά δύο περίπου μηνών, ενώ υπάρχουν αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας που όχι μόνο έχουν γυρίσει πτωτικά το 2024, αλλά είναι σε χαμηλά 5-6 μηνών.

Την Παρασκευή ο τζίρος μειώθηκε περαιτέρω στα 105,1 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως διάθεση να σηκωθούν μεγάλα κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρξε, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος ήταν 117,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι προηγούμενων. Συνολικά το 2024 οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 144,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 30,7% έναντι του 2023. Πλέον, σε επίπεδο έτους τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο +6,98%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 6,59%, ο Mid Cap πλέον κερδίζει μόλις 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,71%.

Καλές πιθανότητες για αντίδραση βλέπουν οι αναλυτές

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτηρίζουν τη διόρθωση οι αναλυτές, ενώ δεν αποκλείουν αντίδραση από αυτά τα επίπεδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αναζητούσε διόρθωση, η οποία ήρθε, με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι πλέον φοβούνται ότι ήταν μόνο η αρχή. Στην παρούσα φάση, τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν-νται είναι ικανά να ανακόψουν τους πωλητές και να δοκιμάσουν μία ανοδική αντίδραση και πάλι ή να φτιάξει ένα επίπεδο στήριξης και ισορροπίας. Μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθούν σε κλείσιμο τα χαμηλά εβδομάδας θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα συνέχιση της κίνησης.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον τόνο στην αγορά, μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Αν εξαιρέσουμε τον τίτλο της Εθνικής λόγω και του placement που θα ακολουθήσει, οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν βγάλει σημαντικές διορθώσεις με την Alpha Bank να έχει κάνει την διαφορά απέχοντας πλέον λίγο από την τιμή του πακέτου. Το καλό είναι ότι όλα τα επίπεδα τιμών έχουν δουλευτεί, οπότε δύσκολα θα δούμε και απότομες πτωτικές κινήσεις.

Τεχνικά, η διάσπαση των 1.414 μονάδων όπως σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αφορμή το πτωτικό… ξεμπλοκάρισμα της αγοράς, ενώ η διάσπαση των 1.386 μονάδων έδωσε την κίνηση στη ζώνη των 1.360 μονάδων, επίπεδο που είναι πολύ σημαντική στήριξη και που και χρονικά και σε τιμές θα μπορούσε να δώσει και πάλι μία ανοδική ανάπαυλα.

Η περιοχή των 1.405 μονάδων είναι κύρια κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωσή της μπορεί να δώσει και πάλι δοκιμή προς τα υψηλά. Αντιθέτως, μια κατοχύρωση των 1.357 μονάδων θα δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνηση με τις πιθανότητες τουλάχιστον στην παρούσα φάση αισθητά μικρότερες. Ο τρέχον μήνας θα δώσει την νέες αλλαγές στον FTSE 25 με τις Quest και ΕΥΔΑΠ να φαίνεται ότι χάνουν τις θέσεις τους, ενώ το Αεροδρόμιο, η Optima Bank και η Intrakat ψάχνουν θέση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση». 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε περιπέτειες καθώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις χάθηκαν διαδοχικά δύο βασικά επίπεδα στηρίξεων, αρχικά οι 1.400 και εν συνεχεία οι 1.380 μονάδες. Η πλαγιοανοδική στήριξη είναι πλέον παρελθόν, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν διασπαστεί με σχετική άνεση και η εικόνα των ταλαντωτών αν και έχει αποφορτιστεί έντονα ακόμα δεν έχει εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών που δικαιολογούν κάποια άμεση αντιστροφή τάσης.

Παρόλα αυτά, στο επόμενο σκαλοπάτι της φετινής ανόδου που εντοπίζεται στις 1.350 μονάδες φαίνεται ότι συγκλίνουν οι ενδείξεις για μια πιο ζωηρή αντίδραση, πιθανόν το επίπεδο αυτό να αποτελέσει και το πέρας της πτώσης από την άνοδο της 21ης Μαρτίου. Ιδανικά για τους αγοραστές ένα σινιάλο αυτής της αντιστροφής θα δοθεί από την μείωση των συναλλαγών καθώς η προσφορά είναι αυτή την στιγμή υπεύθυνη για τη διολίσθηση της αγοράς που θα συνοδεύεται και από την μείωση της διακύμανσης.

Προς το παρόν οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότητας ενώ η συζήτηση για την επιστροφή σε ανοδική τάση θα ανοίξει μετά το κλείσιμο του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.386 και 1.380 μονάδων και την ανάκτηση των 1.400 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η εύλογη κόπωση, η μετριοπαθής διόρθωση και τα νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Στην τελική ευθεία για τη λήξη του Μαΐου, η αγορά έχει ξεπεράσει με επιτυχία δύο μεγάλα placements, όμως έγινε αισθητή η πίεση στη ρευστότητα. Επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο με τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών στο ΧΑ και μικρή υποχώρηση του Δείκτη

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μόνο οι Autohellas και HelleniQ Enegry με κέρδη άνω του 2%. Διόρθωση 2,11% είχε η Cenegry. Άνω του 1% υποχώρησαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo που είχαν κλείσει με άνοδο την Πέμπτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Placements και θεμελιώδη στο επίκεντρο του ΧΑ, προβληματίζει η πτώση στη Wall

Σε αναζήτηση νέων καταλυτών βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο για την υπέρβαση των 1.500 μονάδων, ενώ έδειξαν ανθεκτικότητα οι 1.480. Βάρυνε το διεθνές κλίμα με την πτώση στην Αμερική λόγω νέων φόβων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εξισορρόπηση και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ πέριξ των 1.480 μονάδων

Στον Large Cap ξεχώρισαν Viohalco και Cenegy με κέρδη άνω του 4%, ενώ σε ιστορικά υψηλά έκλεισε η Motor Oil (2,30%). Αντίθετα, πιέσεις 4,03% δέχτηκε η Quest Συμμετοχών, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στα «οικογενειακά μαγαζιά» στο ΧΑ, πιο εύκολες οι νέες εισαγωγές

Τουλάχιστον 15% - 25% η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας για την εισαγωγή νέων εταιρειών.