ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Αυτοσυγκράτηση» στο ΧΑ με, εκ νέου, επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένο αριθμό μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές. Πιέσεις για Coca-Cola και Aegean, ξεχωρίζει ανοδικά η Mytilineos.

Παραμένει σε πορεία επιλεκτικών κινήσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μεικτά πρόσημα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τους επενδυτές να βρίσκονται, όπως ισχύει και στην Ευρώπη, εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά, με τον DAX να υποχωρεί 0,3%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street με πτώση για τον S&P 500 κατά 0,2%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά τη συνεδρίαση αλλά γρήγορα γύρισε σε αρνητική πορεία και στις 12:13 εμφανίζει απώλειες 0,19% στις 1.417,56 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 53 που κινούνται με απώλειες. Πτώση 0,14% για τον δείκτη  υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,44%. 

Στο -0,47% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να βρίσκεται στο +0,03%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,66%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,64% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,48% χαμηλότερα. Πέραν των θετικών μεγεθών για το 2023 και τα επίσημα στοιχεία του  Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης.

Υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με απώλειες άνω του -1% για την Coca-Cola HBC, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύεται 0,21%, ο ΟΠΑΠ κινείται σταθεροποιητικά, ενώ η ΔΕΗ υποχωρεί 0,25%. Κέρδη άνω του 1% για τη Mytilineos, ενώ αντίθετα υψηλότερα του -1% υποχωρεί η Aegean. 

Το κύριο ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνείς κλίμα, είναι να μπορέσει να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 1.410 – 1.400 μονάδων, και να βγάλει άμυνες και αναχώματα. Λόγοι μικρής ή μεγαλύτερης διαφοροποίησης από το διεθνείς κλίμα υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. υστερεί όλες τις τελευταίες εβδομάδες έναντι των ξένων αγορών, ενώ φαίνεται πως κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ