ΓΔ: 1483.47 0.39% Τζίρος: 41.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διαθέσεις συσσώρευσης αναμένουν οι αναλυτές

Στο επίκεντρο οι μετοχές των ΔΕΗ και Mytilineos μετά τη νέα μεγάλη συμφωνία στον τομέα των ΑΠΕ. Θετικά μηνύματα από την ΕΚΤ αλλά και τον πληθωρισμό στη Γερμανία στηρίζουν τις αγοραστικές διαθέσεις στην Ευρώπη.

Οι πωλητές επικράτησαν χθες στην εγχώρια αγορά με τον Γενικό Δείκτη να κατορθώνει, όμως, να διατηρηθεί κοντά στο επίπεδο των 1.420 μονάδων και τους αναλυτές να επαναλαμβάνουν ότι κάποιες μικρές διορθώσεις είναι πάντα απαραίτητες.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής αναμένεται ότι θα βρεθούν σήμερα οι μετοχές των ΔΕΗ και Mytilineos, μετά τη συμφωνία ύψους 2 δισ. που ανακοίνωσαν, με τη ΔΕΗ να επιταχύνει το φιλόδοξο «πράσινο» επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 9 δισ. και τη Mytilineos να κεφαλαιοποιεί σημαντικά κέρδη από την πώληση των ΑΠΕ που έχει αναπτύξει.

Στα θετικά για τις αγορές της Ευρώπης και φυσικά και για το ΧΑ το γεγονός ότι η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ορισμένα μέλη του ΔΣ της τράπεζας θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Στα θετικά για τις ευρωαγορές τόσο η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 0,1% για τη βρετανική οικονομία τον Φεβρουάριο γεγονός που την απομακρύνει όλο και περισσότερο από το ενδεχόμενο ύφεσης αλλά και η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία για τον Μάρτιο στο 2,3%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο 3 ετών.

Ανοδική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, μετά και την καλή εικόνα για την αμερικανική αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον DAX να ενισχύεται 0,19%. Ήπια κίνηση και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να έχει πτώση μόλις 0,01%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street οι τρεις βασικοί δείκτες ακολούθησαν διαφορετική πορεία, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε έστω και κατά το οριακό 0,01% στις 38.459,08 μονάδες. Αντίθετα κέρδη 0,74% εμφάνισε ο S&P 500 και ολοκλήρωσε στις 5.199,06 μονάδες, ενώ την καλύτερη εικόνα είχε ο Nasdaq με ενίσχυση 1,68% στις 16.442,20 μονάδες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ