ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Ζυγίζει» το γεωπολιτικό ρίσκο το Χρηματιστήριο

Βασικός στόχος, εκ νέου, να μην χαθεί το επίπεδο των 1.400 μονάδων, με τις διεθνείς αγορές να εμφανίζονται ψύχραιμες στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί.

Ψύχραιμη, μέχρι στιγμής, η αντίδραση των αγορών στη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, με πιθανότερη εξήγηση το γεγονός ότι το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα συνεχιστούν και το Ισραήλ φαίνεται να διατηρεί συγκρατημένη στάση, μετά και από την παγκόσμια συμβουλή να μην υπάρξουν αντίποινα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. 

Ο φόβος των αγορών για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου δεν επαληθεύθηκε, καθώς τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό κινούνται πτωτικά, χάνοντας το risk premium που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα υπό τον φόβο επίθεσης της Τεχεράνης στο Ισραήλ, με τις ασιατικές αγορές, πάντως, να κινούνται πτωτικά. 

Με κέρδη τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να έχει άνοδο 0,69%, ενώ ο FTSE 100 ενισχύεται 0,43% και ο CAC 40 κινείται 0,22% υψηλότερα. Θετική είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,41%. 

Στην εγχώρια αγορά το ενδιαφέρον για την τρέχουσα εβδομάδα στρέφεται στις ανακοινώσεις μεγεθών εισηγμένων αλλά και στην αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή, ο οποίος έχει, ήδη, δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Μεγέθη ανακοινώνουν εντός της εβδομάδας οι ΑΔΜΗΕ, Orilina Properties, Βιοκαρπέτ, Κρι-ΚριJumbo, Lamda, Epsilon Net και Alumil

Από σήμερα η μετοχή της Πετρόπουλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 (0,8644 ευρώ), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (0,6720) ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (0,04). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.