bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Σταθερά υπό την πλήρη κυριαρχία των πωλητών παραμένει το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» παραμένει σχεδόν το σύνολο της υψηλής; κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.370 μονάδων. Αρνητικό κλίμα διεθνώς, στο -1% οι ευρωαγορές.

Η αρνητική στροφή των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ευρώπη να υποχωρεί άνω του -1%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, επιτείνει το ήδη δύσκολο κλίμα που επικρατούσε και στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και το επίπεδο των 1.370 μονάδων και το σύνολο μεγάλης και μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο «κόκκινο». 

Η αναζωπύρωση των φόβων ότι μπορεί το Ισραήλ να «απαντήσει» στην επίθεση του Ιράν και ακολούθως η Τεχεράνη να πράξει το ίδιο, σε μία δημιουργία ενός ακόμη φαύλου κύκλου συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, οδηγεί τους επενδυτές στην έξοδο των αγορών, με κερδισμένους να παραμένουν ο χρυσός, ο οποίος πλησιάζει το επίπεδο των 2.390 δολαρίων αλλά και το δολάριο, με άνοδο έναντι όλων των νομισμάτων των G20. 

Την ίδια ώρα, πάντως, το πετρέλαιο κινείται σε πτωτική τροχιά, καθώς όλα δείχνουν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει, ήδη, ενσωματωθεί στην τιμή του, με το brent να υποχωρεί από το επίπεδο των 90 δολαρίων και να εμφανίζει απώλειες 0,21%. 

Με δεδομένο το παραπάνω κλίμα έρχεται ως φυσική εξέλιξη η διατήρηση των πιέσεων και στην εγχώρια αγορά με τον Γενικό Δείκτη να κινείται με αρνητικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης, με το υψηλό ημέρας στις 1.378,89 μονάδες (-0,85%) και το χαμηλό στις 1.365,35 μονάδες (-1,82%), ενώ στις 14:32 έχει πτώση 1,55% στις 1.369,12 μονάδες. Στα 74,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με κυριαρχία των πτωτικών μετοχών στις 102 έναντι 19 που έχουν κέρδη. Πτώση 1,55% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 1,96%. 

Στο -1,88% ο τραπεζικός δείκτης, με τα εύσημα για τον κλάδο τόσο από την Goldman Sachs, με αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τις τράπεζες, όσο και από τον οίκο DBRS όπου τονίζει ότι ο κλάδος ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στη μείωση των NPL το 2023 να μην επηρεάζουν διόλου τους επενδυτές. Απώλειες 2,98% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,59%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 1,89% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,29% χαμηλότερα. 

Στο κόκκινο σχεδόν όλη η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με εξαίρεση την Quest που έχει μαζέψει τα κέρδη της στο +0,18%. Πτώση 0,89% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -1,75%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,25%, τη ΔΕΗ να έχει απώλειες 2,83% και τη Mytilineos να έχει πτώση 0,51%. Υψηλότερα το -4% η υποχώρηση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του -3% για Viohalco, Cenergy και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, άνω του -2% αποδυναμώνονται Aegean, Lamda και Jumbo και άνω του -1% οι απώλειες για HelleniQ Energy, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και AutoHellas.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε ρυθμούς MSCI αλλά και τάσεων στις διεθνείς αγορές

Σήμερα «αποκαλύπτονται» τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με εκτίμηση ότι διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στο επίκεντρο ΔΑΑ και Optima μετά την ένταξη στον MSCI Small Cap.
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα υποχώρησης στο ΧΑ αλλά ο Δείκτης κράτησε τις 1.470 μονάδες

Ήπιες ρευστοποιήσεις με μέτριο τζίρο στη σημερινή συνεδρίαση, αύριο η κρίσιμη ημέρα για τις αγορές με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Cenergy και Coca Cola HBC ξεχώρισαν θετικά, σημαντική πτώση για την Τιτάν.