ΓΔ: 1456.48 -1.03% Τζίρος: 49.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Με οριακές απώλειες ξεπέρασε το ΧΑ την εβδομάδα του γεωπολιτικού ρίσκου

Ανοδική η συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά την αρχική αναταραχή. Συντριπτική επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό, κυνήγι μετοχών που είχαν πέσει και εστίαση στα οικονομικά αποτελέσματα.

Με οριακές απώλειες ξεπέρασε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα αναζωπύρωσης του γεωπολιτικού ρίσκου το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης, που είχε κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα στις 1.400 μονάδες, σήμερα βρέθηκε πάνω από τις 1.390, καθώς η αντίδραση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων σχεδόν κάλυψε την πτώση των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε στοιχεία θρίλερ, καθώς ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» ως τις 1.371 μονάδες αρχικά, εν μέσω πληροφοριών για χτύπημα του Ισραήλ σε περιοχή του Ιράν, που προκάλεσαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και πρόσκαιρα έφεραν την τιμή του μπρεντ πάνω από τα 90 δολ., για να υποχωρήσει αργότερα στα 87.

Οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, όπως δείχνουν οι σταθεροποιητικές κινήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών μετά την αρχική αναταραχή, καθώς προς το παρόν εκτιμούν ότι η αύξηση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν παραμένει ελεγχόμενη και δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στην περιοχή.

Μετά το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε αρκετό έδαφος και έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,84%) στις 1.392,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών αρκετά υψηλή, στα 126,35 εκατ. ευρώ, με δέκα πακέτα αξίας 4,9 εκατ. ευρώ. Η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 81 προς 29 και παραπέμπει σε μια καθαρή επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό.

Για μία ακόμη συνεδρίαση υστέρησε ο τραπεζικός δείκτης (άνοδος 0,50%), με την Alpha Bank να ξεχωρίζει. Ευρύτερα, οι αγοραστές έδωσαν το παρών κυνηγώντας ευκαιρίες μετά την πτώση που προηγήθηκε στις αρχές τις εβδομάδας και καθοδηγούμενοι από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Σημαντική άνοδος για την τριάδα μετοχών του Ομίλου Στασινόπουλου (Cenergy 5,19%, Elvalhalcor 3,83%, Viohalco 4,88%). Από τα blue chips με τις υψηλότερες συναλλαγές της ημέρας, ξεχώρισαν Mytilineos (άνοδος 1,15%), ΔΕΗ (1,28%), ΟΠΑΠ (1,73% ) Alpha Bank (1,16% ) και Jumbo (1,87%). Η Lamda Development συνέχισε το ράλι που άρχισε μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων 2023, κερδίζοντας 4,39%. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε κατά 1,25%.

Η REDS «κλείδωσε» στα 2,70 ευρώ με άνοδο 9,76%, μετά την ανακοίνωση της Ελλάκτωρ ότι θα αγοράσει από τη συνδεδεμένη εταιρεία RB Holding μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 38,79% του REDS, έναντι συνολικού τιμήματος 60.149.906,10 ευρώ, δηλαδή 2,70 ευρώ ανά μετοχή. H Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον αγορές έναντι 2,70 ευρώ με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95% και, ακολούθως, η REDS να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ