ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Η στερλίνα βρίσκεται σε άνοδο εν μέσω προοπτικών ανάπτυξης

H προκαταρκτική έκθεση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης και η συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ για το Μάιο, όπου οι αγορές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων καθορίζουν την εβδομάδα.

Οι Δείκτες Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PMI) είναι οι κορυφαίοι δείκτες που έχουμε για τις οικονομίες της Ευρώπης και οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας υποδεικνύουν τη γρήγορη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Τα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο εξέπληξαν ιδιαίτερα με την ανοδική τους πορεία. Ο σύνθετος δείκτης είναι στο 54 και υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη η οποία εμφανίζεται σε μια οικονομία ήδη σε πλήρη απασχόληση. Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury, όπως ήταν αναμενόμενο, η στερλίνα ενισχύθηκε απότομα έναντι κάθε άλλου G10 νομίσματος, εκτός από το δολάριο Αυστραλίας. Ο χαμένος της εβδομάδας ήταν το ιαπωνικό γεν το οποίο υποχώρησε περισσότερο από 2%, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας φάνηκε να αδιαφορεί για ένα νόμισμα το οποίο κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 80’.

Αρκετές ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες γι αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη ξεκινάμε με την προκαταρκτική έκθεση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης. Την Τετάρτη ακολουθεί η συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ για το Μάιο, όπου οι αγορές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων. Την Πέμπτη δημοσιεύεται η προκαταρκτική έκθεση για το ΔΤΚ στην Ευρωζώνη και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αμερική την Παρασκευή. 

Στερλίνα

Η ευχάριστη έκπληξη στα στοιχεία από τους δείκτες PMI του Απριλίου καθιστούν λιγότερο πιθανή τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, πριν από το Σεπτέμβριο. Ο αναπτυσσόμενος τομέας των υπηρεσιών έρχεται σε αντίθεση με έναν βιομηχανικό τομέα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά στις υπηρεσίες οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι επίμονοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια οικονομία που αναπτύσσεται σε ένα πλαίσιο πλήρους απασχόλησης και παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σχετικά υψηλά και αναμένουμε ότι η πρόσφατη άνοδος της στερλίνας θα συνεχιστεί.

Ευρώ

Η υγιής ανάκαμψη στους δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα του
Απριλίου υπογραμμίζει τη θετική τάση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός παρουσιάζει μια έντονη διάσταση μεταξύ του βιομηχανικού τομέα, ο οποίος πέφτει βαθύτερα στην ύφεση και σε μια υγιή επέκταση του τομέα των υπηρεσιών, υποβοηθούμενη αναμφίβολα από μια οικονομία με πλήρη απασχόληση και υγιείς ισολογισμούς των νοικοκυριών. Η θετική έκπληξη δεν φαίνεται επαρκής για να αλλάξει τη δέσμευση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Τυχόν μεταγενέστερες κινήσεις ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση της αποσύνδεσης μεταξύ του πληθωρισμού των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Αυτή η αποσύνδεση θα δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα, με τη δημοσίευση του πληθωρισμού του Απριλίου.

Δολάριο 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ απογοήτευσαν τους αξιωματούχους της Fed. Εκτός από τις εντυπωσιακά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αντισταθμίστηκε απο μια απογοητευτική εμπορική ζήτηση, ένδειξη οτι η υπερτίμηση του δολαρίου πλήττει την ανταγωνιστικότητα. Ενώ η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου έχει ουσιαστικά αποκλειστεί, θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε μειώσεων, ακόμα και την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης ενόψει της ανάκαμψης των πληθωριστικών πιέσεων. Το δολάριο έχει ενισχυθεί και πιθανώς να δυσκολευτεί να ανέβει περισσότερο, εκτός κι αν αρχίσουν να σημειώνονται αυξήσεις τις οποίες θα περιμέναμε στην περίπτωση που ο πληθωρισμός κινούνταν ανοδικά. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ βρίσκονται οι αγορές

Την Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα του Συμβουλίου για τις μειώσεις των επιτοκίων, μετά από εβδομάδες αντικρουόμενων μηνυμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.