ΓΔ: 1411.48 -1.87% Τζίρος: 78.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:50:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Θετικές διαθέσεις αλλά και προσεκτικές κινήσεις για το Χρηματιστήριο

Ράλι με κέρδη άνω του 3% για τον τίτλο της ElvalHalcor, ενώ υψηλότερα του 1% κινούνται Eurobank και Viohalco. Μία «ανάσα» από τις 1.500 μον. ο Γενικός Δείκτης.

Με εικόνα καλύτερη από αυτή των διεθνών αγορών κινείται η εγχώρια αγορά, όπου ξεχωρίζει η μετοχή της ElvalHalcor, ενώ διατηρούνται οι θετικές διαθέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. 

Στην Ευρώπη καταγράφεται πτωτική στροφή, καθώς η ευφορία από την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού συνεχίζει να υποχωρεί και επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον ακριβή χρόνο μείωσης επιτοκίων από τη Fed. Πτώση 0,36% εμφανίζει ο DAX, ενώ οριακές είναι οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη μόλις 0,02%. 

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την προσπάθειά του να κατακτήσει το επίπεδο των 1.500 μονάδων, ενώ στις 11:50 εμφανίζει κέρδη 0,31% στις 1.496,29 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 20,7 εκατ. ευρώ και 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν. Άνοδος 0,33% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,46%. 

Παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, με αυτή της Eurobank να ξεχωρίζει και να έχει κέρδη 1,29%, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των μεγεθών α' τριμήνου, τα οποία οι αναλυτές χαρακτήρισαν ως ισχυρά. Στο +0,81% κινείται η Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 0,96%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 0,39% υψηλότερα. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να έχει κέρδη 0,89%. 

Η πολύ καλή πορεία των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύεται και από την επίτευξη κερδών 1 δισ. στο α' τρίμηνο. Ατμομηχανή της κερδοφορίας αποτέλεσαν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.  Με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ να καθυστερεί, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, αποτέλεσμα της μικρής ζήτησης νέων δανείων και της υπερεπέρκειας καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 218,7 δισ. ευρώ έναντι 148,8 δισ. του υπολοίπου δανείων δηλαδή οι τράπεζες είχαν ένα καταθετικό πλεόνασμα 70 δισ. ευρώ καθιστώντας άνευ νοήματος κάθε συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προκειμένου να ενισχύσουν τις καταθέσεις τους.

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για την ElvalHalcor, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζει ο τίτλος της Viohalco. Στο +0,31% η μετοχή της Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 0,21%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται 0,86%. Αντίθετα πτώση 0,26% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ, με τη HelleniQ Energy να υποχωρεί 0,75%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες ισχυρές πιέσεις σε Γαλλία - Γερμανία, διευρύνονται οι απώλειες και στο ΧΑ

«Βουτιά» με πτώση άνω του -2% σημειώνει το γαλλικό χρηματιστήριο. Καλύτερη η εικόνα στην Αθήνα ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικρατούν. Απώλειες άνω του -1% για τον ΓΔ με Alpha και Πειραιώς να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική κίνηση για το Χρηματιστήριο, «βαραίνει» το κλίμα σε Ευρώπη

Σημαντικές πιέσεις που ξεπερνούν το -2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ υψηλότερα του -1% υποχωρούν Πειραιώς, Metlen και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε πτωτική πορεία και οι ευρωαγορές, με νέα ενίσχυση αποδόσεων για ομόλογα.