ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Νέα δεδομένα στο Χ.Α. μετά την αποφόρτιση, στο επίκεντρο τα αποτελέσματα

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και του πενταμήνου εισέρχεται από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το focus στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αλλά και στο διεθνές κλίμα. Τα placements και η μίνι διόρθωση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και του πρώτου πενταμήνου 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη μετριοπαθή διόρθωση της περασμένης εβδομάδας που αποφόρτισε μερικώς την τεχνική εικόνα, ενώ οι σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και οι ενδεχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις θα προσδώσουν επιπλέον καταλύτες στην αγορά.

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν μεγέθη πρώτου τριμήνου εταιρείες όπως ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings, υπάρχουν αποκοπές μερισμάτων, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. της Noval Properties ΑΕΑΑΠ, της εταιρείας που αποτελεί το βραχίονα στην ακίνητη περιουσία του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, του ομίλου Viohalco.

Η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις βρέθηκε σε φάση μετριοπαθούς διόρθωσης κυρίως σε επίπεδο μετοχών και όχι δεικτών, δείχνοντας και κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, ειδικά μετά τα δύο μεγάλα placements σε Jumbo και Mytilineos που σήκωσαν σημαντική ρευστότητα από το σύστημα.

Το Χ.Α. συμπλήρωσε την Παρασκευή την έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια κόπωσης και ανάγκης τεχνικής αποφόρτισης, ενώ φάνηκε ότι για την πειστική υπέρβαση του κομβικού ορίου των 1.500 μονάδων θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις.

Και διεθνώς πάντως η εβδομάδα ήταν διορθωτική, με τις αγορές να παίρνουν εύλογα ανάσες, καθώς ήταν υπερφορτωμένες με κέρδη ύστερα από τα διαρκή ιστορικά υψηλά. Στη Wall Street μετά τη σημαντική πτώση της Πέμπτης, όπου ο Dow Jones έχασε άνω των 600 μονάδων, την Παρασκευή έγινε προσπάθεια εξισορρόπησης, αλλά ήταν χλιαρή, τουλάχιστον για το βιομηχανικό δείκτη που έκλεισε μόλις στο +0,01%. Στον αντίποδα ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 5.300 μονάδες έχοντας άνοδο 0,70%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας με άνοδο 1,10% στις 16.920,79 μονάδες.

Πάντως, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων υποχωρούν περαιτέρω, κάποιοι μιλούν για Σεπτέμβριο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι ίσως δεν υπάρξει κίνηση φέτος από τη Fed. Ο πρόεδρος της Bundesbank είπε πως πρέπει να γίνει μόνο μία μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι (Ιούνιο) και η επόμενη κίνηση να πάει για Σεπτέμβριο.

Στην Ευρώπη αναμένεται να ανακοινωθεί μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,5%, με αυξήσεις στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) και μείωση μόνο στην Ιταλία.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν τη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούνιο, όμως ενισχύουν όσους (όπως ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόακιμ Νάγκελ) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη μείωση τον Ιούλιο. Στις ΗΠΑ ανακοινώνεται την Παρασκευή ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών αγαθών που παρακολουθεί πολύ στενά η Fed. Αναμένεται να δείξει μια πολύ μικρή μείωση, που όμως δεν αλλάζει τη στάση της Fed για «πάγωμα» της μείωσης επιτοκίου.

Τα στατιστικά και οι αναλυτές

Όπως φαίνεται από τα στατιστικά της εβδομάδας, αλλά και της συνεδρίασης της Παρασκευής, όλοι οι δείκτες έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που δείχνει ότι διάθεση να απομακρυνθεί ο Γ.Δ. σημαντικά από την περιοχή των 1.480 – 1.500 μονάδων δεν υπάρχει. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,86%, ο FTSE 25 έχασε 1,12%, ο Mid Cap έκλεισε στο -1,39% ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,43%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου 5μήνου 2024, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 14,27%, ο FTSE 25 είναι στο +14,68%, ο Mid Cap +5,16%, ενώ ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 22,87%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η ισχυρή δυναμική της αγοράς από το 2021 και μετά έχει σίγουρα βοηθήσει στην ολοκλήρωση απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών. Μετά τις επιτυχημένες διαθέσεις ποσοστών σε τραπεζικούς τίτλους ανάλογες σημαντικές διαθέσεις ποσοστών καταγράφονται και σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους από τους βασικούς μετόχους.

Τα εγχειρήματα ωστόσο έρχονται με κόστος για το Γενικό Δείκτη, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιρειών, ενώ η συχνότητα τους καθιστά πολύ απαιτητική τη συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 22 Μάιου ο μήνας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 2,06 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (~31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Έτσι ενώ το περιεχόμενο νέων ήταν από υποστηρικτικό έως ουδέτερο η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των ξένων αγορών η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μετριοπαθή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την αγορά να απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να “χωνέψει” επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την – απότομη - αύξηση της ελεύθερης διασποράς μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια ξεκίνησε την διόρθωση του από τα επίπεδα των 1.505 μονάδων έχοντας δοκιμάσει υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων. Ο MACD μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιάκη εικόνα.

Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1.450 μονάδες επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η αγορά, αφού πρώτα πλήρωσε τιμές πάνω από τις 1.500 μονάδες, έχει βγάλει μίνι διόρθωση, χωρίς να φαίνεται ότι η ημερήσια ανοδική κίνηση τελείωσε. Λογικά, μας λείπει ακόμα ένα υψηλότερο στην ζώνη των 1.535 – 1.540 μονάδων.

Στις επόμενες συνεδριάσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αισθητή αλλαγή στα ημερήσια ‘stops’ που θα έρθουν πολύ κοντά. Η Αγορά συνεχίζει να είναι "των μετοχών" και όχι "του Γενικού Δείκτη", μιας και αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις δίνουν τον τόνο σε επιμέρους τίτλους ανοδικά ή πτωτικά, χωρίς να βλέπουν την κίνηση του κύριου δείκτη».

Οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως «την εβδομάδα που πέρασε είχαμε ήπια διόρθωση στο Χ.Α., ενώ, όπως είχαμε επισημάνει πρόσφατα, τα επίπεδα των 1.500 μονάδων αποτελούν μια κρίσιμη τεχνική αντίσταση, επομένως λογικό είναι να υπάρχει κάποια νευρικότητα από τους επενδυτές.

Να επισημανθεί ότι επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για το ΓΔ είναι αυτό των 1.640 μονάδων, το οποίο είναι πιθανόν να υλοποιηθεί ακόμα και μέσα στο 2024. Επιπλέον τα πρόσφατα μεγάλα placements που πραγματοποιήθηκαν δικαιολογούν μια στάση για το Γενικό Δείκτη.

Πάντως για τη συνέχεια θεωρούμε ότι υπάρχουν καταλύτες που μπορούν να δώσουν upside potential στην Αγορά μας, όπως τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι περισσότερες εισηγμένες, τα deals που πιθανώς να υπογραφούν (π.χ. Motor Oil – Ηλέκτωρ) αλλά και η απόφαση του SSM για τα μερίσματα των Τραπεζών.

Τεχνικά η επόμενη αντίσταση είναι στις 1.503 μονάδες, ενώ εντοπίζουμε στηρίξεις στις 1.458 και 1.420 μονάδες. Εξαιρετικό (δεδομένων των συνθηκών) το πρώτο τρίμηνο της Aegean, με τη διοίκηση της Εισηγμένης να συνεχίζει με σταθερότητα να υλοποιεί το επιχειρηματικό της πλάνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» επτάδα στο χρηματιστήριο με αποδόσεις 21% - 41% στο πεντάμηνο

Τα placements έγιναν βαρίδι για την αγορά και έφεραν πτώση τον Μάιο. Δεν ήλθε η αναβάθμιση outlook από τη Fitch. Παραδοσιακά πτωτικός ο Ιούνιος με μεγάλες αποκοπές μερισμάτων. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα της αγοράς.