ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:52 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανότητα «χαμηλών πτήσεων» λόγω αργίας σε Wall

Με το βλέμμα στραμμένο στην πληθώρα ανακοινώσεων μεγεθών α' τριμήνου από τις εισηγμένες εντός της εβδομάδας αλλά και της ανακοίνωσης του οίκου Fitch την Παρασκευή οι επενδυτές.

Ιδιαίτερα «γεμάτη» η τελευταία εβδομάδα για τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πληθώρα ανακοίνωσης μεγεθών από εισηγμένες, την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή αλλά και μία νέα εισαγωγή στην εγχώρια αγορά. 

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν μεγέθη πρώτου τριμήνου εταιρείες όπως ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Epsilon Net Cenergy Holdings και ΚΡΙ - ΚΡΙ, υπάρχουν αποκοπές μερισμάτων, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. της Noval Properties ΑΕΑΑΠ, της εταιρείας που αποτελεί το βραχίονα στην ακίνητη περιουσία του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, του ομίλου Viohalco.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, με το βασικό στοίχημα - βάσει και των δηλώσεων κορυφαίων μελών της διοίκησης της τράπεζας - ότι θα υπάρξει η πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, με την ΕΚΤ να ακολουθεί διαφορετική τακτική σε σύγκριση με τη Fed, όπου οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια κίνηση στη συνεδρίασή της στις 12 Ιουνίου, με κάποιους εξ αυτών να τοποθετούν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο. 

Το ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη και πιθανώς στην εγχώρια αγορά μπορεί να είναι ελαφρώς υποτονικό σήμερα, καθώς δεν λειτουργεί η Wall Street, λόγω του εορτασμού της Memorial Day, με τα futures της Ευρώπης να δείχνουν ήπια πτωτικό ξεκίνημα για τους κορυφαίους δείκτες, με τον DAX να υποχωρεί 0,10%, ενώ απώλειες 0,35% εμφανίζει ο FTSE 100, ο οποίος, επίσης, δεν θα λειτουργήσει σήμερα και ο CAC 40 παραμένει αμετάβλητος. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εγχώριας αγοράς έως σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,02% το Μάιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 5,42%, μολονότι επίσης έχει συμπληρώσει τετραήμερο πτωτικό σερί. Σε επίπεδο 5μήνου, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 14,27%, ο FTSE 25 είναι στο +14,68%, ο Mid Cap +5,16%, ενώ ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 22,87%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με άνοδο υψηλότερη του 2%. Ράλι και άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ. Βελτίωση της αξίας συναλλαγών.