ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
πτώση χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Οι «επιθετικές« ρευστοποιήσεις στις τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ

Απώλειες που αγγίζουν το -2% για τον τραπεζικό δείκτη, με μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha Bank και Eurobank. Παραμένει υπό πίεση η Motor Oil, επιστροφή με πτώση άνω του -4% σε διαπραγμάτευση για Intracom.

Με τους πωλητές να έχουν επικεντρωθεί στη ρευστοποίηση κερδών στις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με τη μετοχή της Intracom να επιστρέφει κανονικά στις συναλλαγές, μετά την προσωρινή άρση διαπραγμάτευσης, την οποία προκάλεσε η τελική επιβεβαίωση από την εταιρεία ότι προχωρά στην εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστική.

Σε πτωτική πορεία συνεχίζουν να κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με διατήρηση των ανοδικών τάσεων για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι αγορές όλο και περισσότερο εκτιμούν ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει, σύντομα, σε μείωση επιτοκίων, ενώ αντίθετα στοιχηματίζουν υπέρ της μείωσης κατά 0,25% από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

Απώλειες 0,65% για τον DAX, ενώ στην αγορά ομολόγων η απόδοση για το γερμανικό 10ετές φθάνει στο 2,6% και για το αμερικανικό διαμορφώθηκε έως και το 4,577%. Ενισχυμένη και αυτή για το ελληνικό 10ετές που άγγιξε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο του 3,643%. Πτωτική η πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,56%. 

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να μην εμφανίζονται πρόθυμα για νέες αγορές, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί και στις 13:55 εμφανίζει απώλειες 1,10% στις 1.455,43 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 1.455,06 μονάδες (-1,13%) και το υψηλό στις 1.470,31 μονάδες (-0,09%). Στα 60,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με ξεκάθαρη επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 77 έναντι 40 που κινούνται ανοδικά. Απώλειες 1,21% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,86% χαμηλότερα. 

Σταθερή η διάθεση για πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,99%. Πτώση 2,56% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 2,24%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,64%, ενώ 1,84% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Πέραν των τραπεζών αρκετές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρίσκονται υπό πίεση, με τη Motor Oil να εμφανίζει πτώση που αγγίζει το -3%, ενώ απώλειες 1,56% έχει η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ κινείται 1,35% χαμηλότερα. Άνω του -1% η υποχώρηση για Τιτάν, HelleniQ Energy, ΕΥΔΑΠ και AutoHellas, με την Coca-Cola HBC να αποδυναμώνεται 0,68%. Μεταξύ των λίγων μετοχών με θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών α' τριμήνου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, καθώς ενισχύεται 0,74%. 

Επιστροφή σε διαπραγμάτευση με βουτιά που ξεπερνά το -4% για τον τίτλο της Intracom.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Jefferies: Κορυφαίο story η Ελλάδα στην Ευρώπη με τεχνικά ρίσκα

Η Jefferies βλέπει την Ελλάδα ως ισχυρό turnaround story, με τις τράπεζες να κυριαρχούν στον MSCI Greece και να στηρίζουν την άνοδο της αγοράς. Προειδοποιεί όμως ότι η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά μπορεί να φέρει εκροές.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Κλυδωνισμούς στο Χρηματιστήριο προκαλεί η Metlen, στο -2,3% ο ΓΔ

Κύμα ρευστοποιήσεων σε όλο το ταμπλό προκάλεσε η ανακοίνωση-προειδοποίηση της Metlen για χαμηλότερο EBITDA το 2025. Απώλειες άνω του 13% για την μετοχή της Metlen και διάχυση των ρευστοποιήσεων σε όλο το ταμπλό.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η διόρθωση στο ΧΑ, το Αεροδρόμιο, ο Άρειος Πάγος και τα mezzanine

Η αγορά διόρθωσε μετά το μεγάλο ράλι με αφορμή την πίεση στις διεθνείς αγορές και την απόφασης Αρείου Πάγου, τα ερωτηματικά για τα mezzanine, το Αεροδρόμιο Αθηνών και οι κινήσεις της Centric στο Ελληνικό.