ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Βασικός στόχος η διατήρηση των 1.400 μονάδων

Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, με το Χ.Α. να προσπαθεί να βρει καταλύτη για μία ανοδική αντίδραση.

Ακάθεκτη στην κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών η Wall Street, σταδιακή επιστροφή της ηρεμίας τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία πραγματική «μάχη» αγοραστών - πωλητών να κατορθώνει στη χθεσινή συνεδρίαση να κρατήσει το κρίσιμο επίπεδο των 1.400 μονάδων. 

Στην Ευρώπη είναι φανερή η προσπάθεια να ξεπεραστεί το «γαλλικό σοκ», με την αγορά του Παρισιού να κλείνει χθες με σημαντικά κέρδη, ενώ διατήρηση των ανοδικών τάσεων υποδεικνύουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια, με τον DAX να ενισχύεται 0,20%, τον FTSE 100 να έχει άνοδο 0,52% και τον CAC 40 να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,75%. 

Αναφορικά με την εγχώρια αγορά οι αναλυτές τονίζουν ότι το θετικό story δεν έχει χαθεί, με δεδομένο ότι η οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί θετική πορεία, τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από καλά, ενώ η κινητικότητα σε επίπεδο deals των εισηγμένων παραμένει ζωντανή, με ταυτόχρονη πολύ καλή πορεία της κερδοφορίας για τις περισσότερες εξ αυτών. 

Ταυτόχρονα, όμως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω, βραχυχρόνιας, διόρθωσης και θεωρούν ότι το επίπεδο των 1.400 μονάδων είναι κομβικό, καθώς εάν χαθεί ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διολισθήσει σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και μάλιστα σε μία περίοδο που λόγω και καλοκαιριού το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ατονεί σταδιακά. Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ καθώς ανακοινώνει μεγέθη α' τριμήνου. 

Η αγορά που δεν φαίνεται να... ανησυχεί για τίποτα είναι αυτή της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να μην σταματούν τη συνεχή κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια κινούνται σταθεροποιητικά με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,03%. Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς ο Dow Jones είχε κέρδη 0,49% και έκλεισε στις 38.778,10 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,77% στις 5.473,23 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 0,95% στις 17.857,02 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Nasdaq πέτυχε το έκτο διαδοχικό του ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 το 30ο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους και στον απόηχο της αναβάθμισης της τιμής - στόχου από τη Goldman Sachs, η οποία αναμένει ότι ο δείκτης θα κλείσει το 2024 στο επίπεδο των 5.600 μονάδων, από 5.200 μονάδες που ήταν τη προηγούμενη εκτίμησή της. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης με στήριξη από τράπεζες, Motor Oil

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 73,13 εκατ. ευρώ, καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα σήμερα σε συναλλαγές σε πακέτα. Έχουν περάσει μέχρι στιγμής 16 πακέτα αξίας 23,6 εκατ., τα μεγαλύτερα στην Εθνική.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά το ΧΑ με ώθηση από τη Scope, αύξηση συναλλαγών λόγω πακέτων

Με ώθηση από την αναβάθμιση προοπτικών από τη Scope, ο Δείκτης προσεγγίζει πάλι τις 1.460 μονάδες. Μεγάλου ύψους συναλλαγές σε πακέτα, οι σημαντικότερες στη μετοχή της ΕΤΕ. Ανακάμπτει η Motor Oil μετά τις πιέσεις.