ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Παραμένει στο επίκεντρο το deal για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αρνητικό για την αγορά το γεγονός ότι η MSCI δεν ενέταξε το Χ.Α. στη «λίστα παρακολούθησης» για πιθανή αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά.

Προσπάθεια να επανέλθει σε ηρεμία αναμένεται ότι θα καταβάλει σήμερα η αγορά, μετά τους αντίθετες δυνάμεις με τις οποίες βρέθηκε χθες αντιμέτωπη, έχοντας να «παλέψει» με δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές ειδήσεις. 

Από τη μία πλευρά η ανακοίνωση για το mega-deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική Masdaq, με δεδομένη την πρόκληση ευφορίας και από την άλλη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων, την οποία ακολούθησε ένα «όργιο φημών» ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με πηγές της κυβέρνησης να το διαψεύδουν, γεγονός που οδήγησε και σε «μάζεμα» απωλειών για τον Γενικό Δείκτη. 

Σίγουρα, βέβαια, το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μία πολύ μεγάλη συμφωνία, η οποία επηρεάζει όχι μόνο την ίδια και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο και φυσικά την ελληνική οικονομία.

Στα πιθανώς αρνητικά για την εγχώρια αγορά το γεγονός ότι η MSCI δεν ενέταξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης και ως εκ τούτου απομακρύνεται η προοπτική αναβάθμισής του σε ώριμη αγορά, προς τα τέλη του 2025 - αρχές 2026. Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας για το ΧΑ με δεδομένο ότι θα ανοίξει τις πύλες του σε πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια και φυσικά θα βοηθήσει την αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή αρνητικά μπορεί να δράσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών, το γεγονός ότι καταφθάνει 3ημερο και το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα, λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. 

Υποτονική η κίνηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με ήπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, καθώς ο DAX ενισχύεται 0,04%, ενώ οριακές απώλειες έως και 0,02% εμφανίζουν οι FTSE 100 και CAC 40

Ανάλογα μετρημένη εικόνα εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,10%. Στη χθεσινή συνεδρίαση και παρά το δυναμικό ξεκίνημα τελικά ο S&P 500 δεν κατόρθωσε να κρατηθεί υψηλότερα από το επίπεδο - ρεκόρ των 5.500 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 39.134,76 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 0,23% στις 5.474,17 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,81% ή 144,34 μονάδες στις 17.717,90 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.