ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο λόγω MSCI και εν αναμονή του rebalancing

«Άρνηση» από MSCI για ένταξη του ΧΑ στις αγορές που μπορεί να αναβαθμιστούν σε «ώριμες». Εν αναμονή αλλαγών στους δείκτες και κλείσιμο παραγώγων οι επενδυτές.

Αρκετά συχνές εναλλαγές πρόσημων για την εγχώρια αγορά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με επιβεβαίωση της πρόβλεψης των αναλυτών για επικράτηση μεταβλητότητας, στον απόηχο της απόφασης του MSCI, αλλά και του rebalancing στους δείκτες. 

Βασικός στόχος παραμένει για τον Γενικό Δείκτη η διατήρηση σε απόσταση ασφαλείας από το επίπεδο των 1.400 μονάδων, ενώ οι επενδυτές «χωνεύουν» τόσο το deal για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όσο και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων. 

Πτωτικές οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,25%. Ανάλογη εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,25%, ενώ σήμερα υπάρχει τριπλό κλείσιμο παραγωγών στην αμερικανική αγορά. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό βηματισμό τη συνεδρίαση, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και πλέον στις 11:42 βρίσκεται στο -0,07% και τις 1.420,67 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ 41 μετοχές ενισχύονται, έναντι 35 που υποχωρούν. Πτώση 0,08% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 0,20%. 

Στο +0,22% ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες 0,23% για την Alpha Bank, ενώ αντίθετα κέρδη 0,86% εμφανίζει η Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 0,32%, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί 0,57%. 

Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο μεταξύ των οποίων η Coca-Cola HBC που έχει άνοδο 0,63%, η ΔΕΗ με οριακά κέρδη 0,09%, με τη HelleniQ Energy να προσπαθεί να καλύψει το χθεσινό χαμένο έδαφος και να ενισχύεται 0,25%. Αντίθετα παραμένουν οι πιέσεις για Motor Oil με πτώση 0,57%. Πτωτική κίνηση και για τους τίτλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με απώλειες 0,36% και 0,05% αντίστοιχα. Πτώση 0,30% για τον ΟΤΕ και υποχώρηση 0,21% για τον ΟΠΑΠ

Στα αρνητικά για το ΧΑ η απόφαση της MSCI να μην εντάξει την αγορά στη λίστα παρακολούθησης για επικείμενη αναβάθμισή της σε ώριμη αγορά, ενώ το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτελεί μία κίνηση - σταθμό με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναφορικά με το rebalancing σημειώνεται ότι οι Optima Bank, Intralot, Δομική Κρήτης και Quality & Reliability θα προστεθούν στον Σύνθετο Δείκτη Τιμών ΧΑ, ενώ οι Εκτέρ, Ιατρικό Αθηνών, Έλαστρον, Λούλης και Space Hellas θα διαγραφούν. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα προστεθεί στο FTSE/ATHEX Large Cap και η Quest Holdings θα διαγραφεί. Επίσης, η Optima Bank και η Quest Holdings θα προστεθούν στον δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap, ενώ η Alumil, η Premia REIC θα διαγραφούν. Τέλος, η Optima Bank θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Banks. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.