Φώτο: Shutterstock

Χύθηκε... αίμα στην Wall Street, μαζική στροφή στα ομόλογα

Δεύτερη ημέρα βαρύτατων απωλειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν μέσω φημών ακόμη και για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων.

«Λύγισαν» το αμερικανικό χρηματιστήριο και σήμερα οι πιέσεις που προκαλεί η ανησυχία γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού σε χώρες εκτός της Κίνας. Οι επενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν τα ρίσκα «ζυγίζοντας» τον αντίκτυπο της εξάπλωσης του ιού στην παγκόσμια οικονομία, εν μέσω συζητήσεων ακόμα και για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Ενδεικτικό της μαζικής φυγής κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια είναι ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στο 1,32% σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης.

Ο Dow Jones υποχώρησε -3,15% στις 27.081 μονάδες καταγράφοντας διήμερη πτώση κατά 1.910 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση -2.77% χαμηλότερα στις 8,965 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -2.96% κλείνοντας στις 3.139 μονάδες. 

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο χρυσός σήμερα μετά από τα χθεσινά κέρδη. Έτσι έκλεισε με πτώση 26,60 δολ. ή 1,6% υποχωρώντας στα 1.650 δολ. ανά ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι χθες κέρδισε 1,7% κλείνοντας σε υψηλό επτά ετών. Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η τιμή είχε φθάσει σε όρια υπερβολής και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολ. το βαρέλι έπεσε, εξάλλου, το αργό πετρέλαιο κλείνοντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 1,53 δολ. ή 3% στα 49,90 δολ. 

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0855 χθες.

«Πρόκειται για τη συνειδητοποίηση ότι η αγορά δεν πρόκειται να αναπηδήσει, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από μια σοβαρή κατρακύλα μιας ημέρας», δήλωσε στο Bloomberg ο Matt Maley αναλυτής στη εταιρεία Miller Tabak & Co.

Οι κινήσεις αυτές της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν σε αναμονή των οικονομικών επιπτώσεων του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αναβαθμίσει ακόμα την επιδημία σε παγκόσμια πανδημία, αν και τα κρούσματα πληθαίνουν στη Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Τα πρώτα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν σε Ισπανία και Ελβετία. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά τώρα βλέπει πώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην πλευρά της προσφοράς, κάτι που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αποτελεσματικά εργαλεία για να παρέμβουν. Με τη μείωση επιτοκίων μπορούν να επηρεάσουν μόνο τη ζήτηση.

Το Associated Press ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι ένα ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως οι διοργανωτές είναι πιο πιθανό να ακυρώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, παρά να τους αναβάλουν αν ο κοροναϊός καταστήσει επικίνδυνη τη διεξαγωγή τους. 

Στο μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πολλές άλλες χώρες.

Η προειδοποίηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα τα CDC, τα οποία είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον Covid-19 ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες αύξησαν τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα έχουν εξάπλωση και εδώ», εξήγησε η δρ. Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των CDC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, αν ο εκείνος δεν κερδίσει τις φετινές εκλογές. «Αν δεν κερδίσω, θα δείτε ένα κραχ που δεν έχετε δει ποτέ άλλοτε», είπε χαρακτηριστικά.

H  επιδημία στην Κίνα έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παραγωγή και εξαγωγή πρώτων υλών, ανακοίνωσε σήμερα η Coca-Cola που έχει προχωρήσει σε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Για αρνητικές επιδόσεις προειδοποίησαν και οι United Airlines και Mastercard.

Ορισμένοι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία από ειδήσεις σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιήσουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων. Η Fujifilm Holdings Corp. και η Moderna Inc. είναι μεταξύ των εταιρειών που δοκιμάζουν θεραπείες ή εμβόλια.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι το θετικό σενάριο της εκτόνωσης των επιδράσεων της επιδημίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ πιθανόν να διαψευστεί και αρχίζουν να υπολογίζουν μεγαλύτερες επιδράσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη που ενδέχεται να φτάσουν και το 1,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxford Economics ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά την έγκριση του πακέτου 2 τρις δολ.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιχειρεί η Wall Street, μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρις δολαρίων. Σε αρνητικό έδαφος, με διακυμάνσεις, παραμένουν οι τρεις βασικοί δείκτες.