Φωτο: Shutterstock

Έριξαν την Wall Street οι φόβοι εξάπλωσης της επιδημίας στη Ν. Υόρκη

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα Dow Jones και S&P ενώ ο Nasdaq σημείωσε ήπια άνοδο. Πτωτικά κινήθηκαν πετρέλαιο και χρυσός. Οι επενδυτές αναμένουν επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στη Νέα Υόρκη.

Τα σενάρια επέκτασης της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, με συνεχείς σχετικές αναφορές στην ειδησεογραφία, προκάλεσαν διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες, πλην του Nasdaq, να μην αποφεύγουν ένα ακόμη πτωτικό κλείσιμο, παρότι στο άνοιγμα είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,44% ή 119 μονάδες στις 26.961, ο S&P κατέγραψε μείωση 0,37% στις 3.116 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε ήπια άνοδο 0,17% στις 8.980 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Pfizer (+2,6%) και 3M (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Walt Disney (-3,6%) και Chevron (-2,3%). Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney Μπομπ Ίγκερ, θα αποχωρήσει από την θέση του με άμεση ισχύ. 

Πτωτικά έκλεισε και το αμερικανικό αργό φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου. Ειδικότερα το αργό παραδόσεως Απριλίου κατέγραψε πτώση κατά 1,17 δολάρια ή κατά 2,3% στα 48,73 δολάρια το βαρέλι.

Και ο χρυσός δέχτηκε πλήγμα σήμερα σημειώνοντας πτώση κατά 6,90 δολάρια ή κατά 0,4% στα 1.643,10 δολάρια ανά ουγγιά. Αναλυτές της Zaner Metals εκτίμησαν ότι «ο χρυσός χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σημάδι για πανδημία αλλά και σαφή σημάδια μιας έντονης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης για να πυροδοτήσουν ένα επιθετικό αγοραστικό ενδιαφέρον».

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,30%, σημειώνοντας πτώση δύο μονάδων βάσης.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0882 χθες.

Οι αρχές στην κομητεία Nassau της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι παρακολουθούν 83 ανθρώπους που ενδεχομένως  να έχουν έρθει σε επαφή με τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες πριν από την διόρθωση των αγορών ή την περαιτέρω κλιμάκωση των απωλειών», δήλωσε ο Jason Draho, αναλυτής στην UBS Global Wealth Management, Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι τυχόν αναφορές ή φήμες σχετικά με περιστατικά σε μεγάλες μητροπόλεις θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα νευρά των επενδυτών λόγω της πιθανότητας ταχύτερης εξάπλωσης σε έναν πυκνότερο πληθυσμό καθώς και των δυνητικών οικονομικών επιπτώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα ΜΜΕ για δημιουργία πανικού σχετικά με τον κοροναϊό και προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου για σήμερα στη 01.00 ώρα Ελλάδος την ώρα που ο  αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχος του FDA προειδοποίησε ότι ο ιός Covid-19 είναι στα πρόθυρα να προκαλέσει πανδημία, δηλαδή να εξαπλωθεί με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ευρύτατη γεωγραφική περιοχή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street υπό τον φόβο παράτασης των μέτρων περιορισμού

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού και οι φόβοι για παράταση των μέτρων περιορισμού και μετά το τέλος Απριλίου οδηγούν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε σημαντική πτώση.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεργία και αβεβαιότητα για το πετρέλαιο ρίχνουν την Wall Street

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τους φόβους για μεγάλη ύφεση, ενώ διατηρείται η αβεβαιότητα για τη μείωση παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις σε Ευρώπη και αμερικανικά futures 

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού στο δραματικό επίπεδο του ενός εκατ. βαρύνει το, ούτως ή άλλως, αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με την προσοχή, εκ νέου, να στρέφεται στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.