Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες διακυμάνσεις στο ΧΑ, αποφεύγει τη σοβαρή πτώση

«Βούτηξε» 2% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα, αλλά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες και να πλησιάσει πάλι τις 810 μονάδες. Μικρή άνοδος του τραπεζικού δείκτη, κέρδη για τον ΟΤΕ.

Μεγάλες διακυμάνσεις σημειώνονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών, που είχε τη χειρότερη επίδοση στη μεγάλη αναταραχή της Δευτέρας, διαφοροποιείται από την πολύ κακή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και καταφέρνει να περιορίσει τις αρχικές απώλειες.

Ειδικότερα, αμέσως μετά το άνοιγμα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» περίπου 2% χαμηλότερα, στο επίπεδο των 795 μονάδων. Αμέσως μετά, όμως, αντέδρασε ανοδικά και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, περνώντας για λίγο και τις 810 μονάδες, ενώ μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρισκόταν λίγο χαμηλότερα από τις 810, με πτώση περίπου 0,20%.

Σε αυτή τη σχετικά καλή πορεία, συμβάλλει η μικρή άνοδος του τραπεζικού δείκτη, χάρη στην άνοδο των Alpha και Eurobank (Εθνική και Πειραιώς υποχωρούν), αλλά κυρίως η καλή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, που σημειώνει άνοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%. Στο «πράσινο» βρίσκεται και η μετοχή της Coca Cola, σημειώνοντας μικρή άνοδο.

Αρκετά μεγάλη είναι η αξία των συναλλαγών, που πλησίασε τα 20 εκατ. ευρώ μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, αν και η σχετικά καλή σημερινή συμπεριφορά του ταμπλό είναι ενθαρρυντική, οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί, καθώς μάλιστα η επιδημία του κοροναϊού φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πανδημία, με τον τεχνικό ορισμό που δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί, ενώ έχει επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό στην Ευρώπη και έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Η μεγάλη διόρθωση που άρχισε την περασμένη Δευτέρα φαίνεται ότι προσελκύει κάποιους αγοραστές, όμως το σενάριο της διορθωτικής πορείας κάτω από τις 800 μονάδες, που συνδέεται με αστάθμητους παράγοντες που αφορούν την εξέλιξη της επιδημίας, δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με κέρδη 1,90% και πάνω από τις 540 μονάδες ξεκίνησε ο ΓΔ

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω περιορισμένης θετικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών που βρίσκουν στήριγμα στο «άλμα» των τιμών του πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη «βουτιά» με πολύ χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

Με τις τράπεζες να υποχωρούν -10% και τον ισχυρό κλοιό πιέσεων που δημιουργήθηκε από την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών και τις πληροφορίες για αναβολή στις πληρωμές μερισμάτων, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 540 μονάδες.