ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Αποκοπές μερισμάτων και Γαλλία πιέζουν στο ξεκίνημα τον Γενικό Δείκτη

Η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει κόπωση και αποκοπές μερισμάτων από Πειραιώς, Helleniq Energy και Jumbo. Μένει πίσω έναντι των ευρωπαϊκών αγορών ο Γενικός Δείκτης και υποχωρεί κάτω από τις 1.450 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος έχει ξεκινήσει τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, που δείχνει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια «κούρασης» από την προσπάθεια των τελευταίων ημερών να διατηρήσει τις 1.450 μονάδες, απέναντι στις πιέσεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης. Ξεχωρίζει επίσης σήμερα, η τριπλή αποκοπή μερισμάτων από Πειραιώς, Helleniq Energy και Jumbo που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να έχει αποδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να ακολουθήσει τον βηματισμό των διεθνών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20, διαμορφώνεται στις 1.446,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,55% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 10,10 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 37 μετοχές, 34 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,28%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC με 1,37%, του ΟΛΠ κατά 1,35% και της Autohellas που σημειώνει άνοδο 1,02%. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της HelleniQ Energy με 5,77%, της Jumbo που υποχωρεί κατά 3,51% και της Lamda κατά 0,99%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +4,58% και Εβροφάρμα +3,35%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: HelleniQ Energy -5,53% και Jumbo -3,29%.

Ο τραπεζικός δείκτης παρά την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τον Moody's, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση που οδήγησαν σε πτώση, σημειώνει απώλειες 0,30% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,54% και η Εθνική Τράπεζα σημειώνει μικρή πτώση 0,15%. Πτώση κατά 0,55% για την μετοχή της Alpha Bank και 0,67% για τη Eurobank

Σήμερα προχωρά στην έκδοση πράσινου ομολόγου η Τράπεζα Πειραιώς που έχει εξουσιοδοτήσει την BNP Paribas SA ως μοναδική Green Structurer και την BNP Paribas SA, την BofA Securities, την Commerzbank, την HSBC και την IMI-Intesa Sanpaolo για την επερχόμενη προσφορά. Το ομόλογο θα είναι τύπου «πράσινο» senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας ανακλήσιμο μετά τα 4 έτη.

Η Metlen ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της EfaEnergy και η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο τομέας σωλήνων χάλυβά της, ανέλαβε σύμβαση από την Woodside Energy, διαχειριστή του κοιτάσματος σε μεγάλο βάθος Trion στο Μεξικό, για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 118 χλμ. σωλήνων υψίσυχνης συγκόλλησης,

Η Lavipharm στοχεύει να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της την επόμενη πενταετία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τηλέμαχος Λαβίδας, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Επίσης η ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τον κύκλο εργασιών μετά τις διεταιρικές απαλοιφές, να ανέρχεται σε 702 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,09%, ως αποτέλεσμα των  αυξημένων πωλήσεων του τομέα του Διεθνούς Εμπορίου.

Το Λειτουργικό Κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθε σε 8,84 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 26,88% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης του μικτού κέρδους κατά τα ανωτέρω. Το ενοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα ανήλθαν σε κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας από τα 3,48 εκατ. ευρώ του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ