ΓΔ: 1438.55 -0.32% Τζίρος: 8.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο, παγκόσμιο sell off στις αγορές

Φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed αλλά και κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή, σπρώχνουν τους επενδυτές στην έξοδο των αγορών. Μεγάλες πιέσεις για τράπεζες στο ΧΑ.

Πτώση χωρίς φρένο για την εγχώρια αγορά, οι οποίες είναι ξεκάθαρα εισαγόμενες, με δεδομένο το παγκόσμıo sell off, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή στη Wall Street, πέρασε το πρωί στις ασιατικές αγορές και τη σκυτάλη ανέλαβε, πλέον, η Ευρώπη, ενώ όπως δείχνουν τα futures της αμερικανικής αγοράς η πτώση θα συνεχιστεί. 

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν άνω του -2%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο και τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 (-2,42%) να εμφανίζει απώλειες που αγγίζουν το -4%. Ανάλογη η εικόνα για τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ, με επικέντρωση, όμως, στην υψηλή τεχνολογία και τον Nasdaq να έχει απώλειες άνω του -4%. 

Αιτίες της πτώσης τόσο οι ανησυχίες για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, όσο και η ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολύ μεγάλη είναι η συμβολή της ρευστοποίησης carry trade στο ιαπωνικό γεν, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αλλάξει νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πλήρης αναταραχή της ισορροπίας, με χαμηλότερα επιτόκια σε Ευρώπη και ΗΠΑ και υψηλότερα στην Ιαπωνία, δηλαδή τη μέχρι σήμερα «φυσιολογική» εικόνα στην παγκόσμια οικονομία. 

Η διάθεση για sell off στο ΧΑ αποδεικνύεται και από την πορεία της αξίας των συναλλαγών που είναι ιδιαίτερα αυξημένη και φθάνει στο επίπεδο των 100,9 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα μόλις δύο μετοχές έχουν θετικό πρόσημο, 111 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες. 

Αποτέλεσμα των έξωθεν πιέσεων είναι ο Γενικός Δείκτης να χάσει πολύ νωρίς το επίπεδο των 1.400 μονάδων και πλέον στις 13:53 εμφανίζει απώλειες 5,53% στις 1.351,78 μονάδες. Πτώση 5,64% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 6,53%. 

Οι προοπτικές πιο επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed είναι απόλυτα φυσικό να πλήττει τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται κατά 7,28%. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι τράπεζες παραμένουν ο τομέας με την καλύτερη πορεία από την αρχή του έτους στο ΧΑ, αποτελώντας, επομένως και αυτόν που δέχεται πιέσεις κάθε φορά που επικρατεί αρνητικό κλίμα στην αγορά. Απώλειες 7,25% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 7,43%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 6,33%, ενώ η Πειραιώς έχει πτώση 8,15% και η Optima έχει υποχώρηση 9,37%. 

Παρά την αναταραχή στις αγορές, υπάρχει και μία θετική είδηση για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα η νέα τιμή - στόχος για την Alpha Bank στα 2,32 ευρώ ευρώ από τα 2,30 ευρώ πριν και για την Εθνική Τράπεζα στα 11,20 ευρώ από τα 11 ευρώ πριν.

Στο απόλυτο κόκκινο παραμένει το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση που ξεπερνά το -7% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan, Aegean και Lamda, ενώ άνω του -6% αποδυναμώνονται ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠMetlen και Viohalco. Πτώση 1,57% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει απώλειες 4,13% και τον ΟΠΑΠ να κινείται 5,61% χαμηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις συσσώρευσης και επιλεκτικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

Στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε ιδιαίτερα ήπια πορεία, ενώ οι επενδυτές σταθμίζουν τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και αναμένουν τον οίκο Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κομβική εβδομάδα για επιτόκια και αξιολόγηση

Ανακοινώσεις μεγεθών από εισηγμένες, πληθωρισμό και συνεδρίαση της ΕΚΤ και κυρίως την ετυμηγορία του οίκου Moody's την Παρασκευή, περιλαμβάνει το «μενού της εβδομάδας» για το Χρηματιστήριο Αθηνών.