ΓΔ: 1524.67 1.18% Τζίρος: 187.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, ώθηση από Κίνα και γαλλικό πληθωρισμό

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα χρηματιστήρια της Κίνας, καθώς αυξάνεται συνεχώς το πακέτο στήριξης για την οικονομία. Στο 1,5% προσγειώθηκε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο.

Το νέο μεγάλο πακέτο της κινεζικής κυβέρνησης, το οποίο οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα χρηματιστήρια της χώρας, αλλά και η υποχώρηση του γαλλικού πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 1,5%, αποτελούν δύο ιδιαίτερα ευχάριστες ειδήσεις για τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο. 

Βέβαια το «πακέτο» της Κίνας αποδεικνύει ότι η οικονομία της βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που αμφισβητούν κατά πόσο θα είναι αρκετό ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου, η πορεία της οποίας επηρεάζει και τη διεθνή. 

Η βουτιά του γαλλικού πληθωρισμού στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, καθώς υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών σε ενέργεια και μεταφορές αποτελεί μία ευχάριστη είδηση τόσο για την ίδια την οικονομία της Γαλλίας όσο και για την ΕΚΤ. Ενώ κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ενώ την Τρίτη 1 Οκτωβρίου η Eurostat ανακοινώνει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κατά τον τρέχοντα μήνα. 

Κέρδη 0,14% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον DAX να ενισχύεται 0,29%, τον FTSE 100 να έχει άνοδο 0,19%, ενώ ο CAC 40 κινείται 0,12% υψηλότερα. Με θετικό βηματισμό και η περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο +0,32% και τον ΙΒΕΧ 35 να έχει οριακή άνοδο 0,07%. 

Σε πτωτική, αλλά αρκετά συγκρατημένη, τροχιά τα futures της Wall Street, μετά το νέο ρεκόρ για τον S&P 500 στη χθεσινή συνεδρίαση. Πτώση 0,06% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,20% και τον Nasdaq να κινείται 0,45% χαμηλότερα. 

Προσπάθεια να γυρίσει σε σταθεροποίηση για την αγορά πετρελαίου, η οποία πλήττεται από τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης από την Κίνα. Κέρδη 0,10% για το brent στα 71,17 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει άνοδο 0,12% στα 67,75 δολάρια. Αντίθετα συνεχίζονται οι πιέσεις για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Οκτώβριο να υποχωρεί 1,65% και να διαμορφώνεται στα 37,26 ευρώ. 

Πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει πτώση 0,19% στα 2.689,90 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει απώλειες 0,64% στα 32,13 δολάρια. 

Έκρηξη ανόδου για τον Hang Seng με κέρδη 3,22%, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται 2,84% και τον Nikkei να κινείται 2,57% υψηλότερα. Στον αντίποδα πτωτική πορεία για την ινδική αγορά, με τον Nifty 50 να υποχωρεί 0,17%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μετοχες, χρηματιστήριο αθηνών, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, ώθηση από τον κλάδο πολυτελείας

Ράλι με κέρδη 17% για τη μετοχή της Richemond μετά την ανακοίνωση ισχυρών πωλήσεων για τον Δεκέμβριο, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται και αυτή της LVMH. Παραμένει η θετική επίδραση από τον αμερικανικό πληθωρισμό.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές, ελπίδες για τον αμερικανικό πληθωρισμό

Στο 2,9% εκτιμούν οι αναλυτές ότι έχει διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τα στοιχήματα, πάντως, των αγορών να τάσσονται υπέρ διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων από τη Fed στην πρώτη συνεδρίαση του 2025 τον Μάρτιο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στην Ευρώπη λόγω αναταραχής στα ομόλογα, ράλι για πετρέλαιο

Μία ανάσα από το 5% παραμένουν οι αποδόσεις για 10ετές αμερικανικό και βρετανικό ομόλογο. Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για το πετρέλαιο σε υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ άνω του +4% κινείται το φυσικό αέριο.