ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική «έκρηξη» στην Ευρώπη, με ράλι στην ενέργεια - Στο +8% το πετρέλαιο

Εντυπωσιακά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το πετρέλαιο, μετά το σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων της Δευτέρας, με ανάκαμψη σε όλο το ταμπλό και στήριξη από ενεργειακές μετοχές.

Έκρηξη ανόδου, μετά την κάθετη  πτώση της Δευτέρας, για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να σκιάζει την παγκόσμια οικονομία. 

Η ανακοίνωση για λήψη έκτακτων μέτρων από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την εκτίμηση των επενδυτών ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, φαίνεται να πείθει, προς το παρόν, τους επενδυτές. Ταυτόχρονα η «Μαύρη Δευτέρα» των διεθνών αγορών, με ισοπέδωση των δεικτών σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες, τις οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούην οι συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια. 

Κέρδη 3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τις ενεργειακές μετοχές και αυτές του κλάδου Πρώτων Υλών να «εκτινάσσονται» με κέρδη που ξεπερνούν το 6%, ακολουθώντας το ράλι που ακολουθεί τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI), με τα προθεσμιακά τους συμβόλαια να ενισχύονται κοντά στο 8%. Κέρδη 8,7% για την Royal Dutch Shell, με τη γαλλική Renault να ενισχύεται 10%, ενώ άνοδο της τάξης του 9,2% σημειώνει ο τίτλος της Tui.

Την ίδια ώρα θετική πορεία υποδεικνύουν και τα futures στη Wall Street, με άνοδο και για τους τρεις βασικούς δείκτες μεταξύ 4% και 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι χθες η αμερικανική αγορά βρέθηκε σε κλοιό ασταμάτητων ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης να υπάρξει αυτόματη διακοπή διαπραγματεύσεων για 15 λεπτά. 

Στο 3% η άνοδος για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 3,3%, ενώ κατά 1,47% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. Οριακή ενίσχυση για την ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB να σημειώνει κέρδη της τάξης του 3,1%, παρά τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε έθεσε το σύνολο της ιταλικής επικράτειας σε καραντίνα, λόγω της συνεχούς αύξησης τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων από τη νόσο του κοροναϊού. Στο 3,47% τα κέρδη για τον ισπανικό IBEX 35

Πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο του κοροναϊού, οι επενδυτές έστρεψαν, σήμερα, την προσοχή τους και σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις, με τη Eurostat να ανακοινώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2019 έφθασε στο 1,2%, σαφώς σε αρκετά πιο χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με το 1,9% που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο έτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Χρηματιστηριακά δεδομένα γραφημάτων
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές λόγω πολέμου και τιμών ενέργειας

Το ΧΑ με άνοδο που ξεπερνά το 1% υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών που καταγράφουν οριακές μεταβολές, ενώ ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,16%. Στα 108 δολάρια το Brent με μικρή πτώση 0,6%, αλλά και 6% εβδομαδιαία άνοδο.