ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

«Ξεκόλλησε» από τα χαμηλά το ΧΑ, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Μετά το κλείσιμο της αγοράς με κέρδη σχεδόν 6%, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επιδεινώθηκε αισθητά, ενώ έγινε γνωστό και το κλείσιμο των σχολείων στην Ελλάδα για 14 ημέρες.

Τα πολύ ελκυστικά επίπεδα τιμών, με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες στο χθεσινό κλείσιμο, και η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και της τιμής του πετρελαίου έφεραν αγοραστές σε αναζήτηση ευκαιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και προκάλεσαν μια αρκετά ισχυρή ανοδική αντίδραση, που έφερε το δείκτη ενδοσυνεδριακά κοντά και στις 645 μονάδες.

Η τελική εικόνα της συνεδρίασης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ενθαρρυντική για τη συνέχεια, καθώς ο Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,93%, στις 628,25 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών αρκετά υψηλή, στα 105 εκατ. ευρώ, που πιστοποιεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αρκετά ζωηρό. Μετά τη δύσκολη δοκιμασία του, τις προηγούμενες ημέρες, ο τραπεζικός δείκτης είχε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ανόδου από το Γενικό (11,95%).

Όμως, είναι ενδεχόμενο άλλη μια φορά να έχει κινηθεί η Λεωφόρος Αθηνών σε κακό συγχρονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς στην Αθήνα η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να γυρίζει από την πρωινή άνοδο 3% σε πτώση πάνω από 1% και την Wall Street να χάνει τα περισσότερα κέρδη που είχαν καταγραφεί στο άνοιγμα, καθώς αμφισβητείται αν και πότε η διοίκηση Τραμπ θα ενεργοποιήσει το μεγάλο πακέτο τονωτικών μέτρων για την οικονομία που υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επιπλέον, Σ. Αραβία και Ρωσία κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους, με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αργά έγινε γνωστό και δεν επηρέασε σημαντικά το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα πρόληψης της επέκτασης της επιδημίας κοροναϊού με το κλείσιμο για 14 ημέρες όλων των σχολείων και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μένει, λοιπόν, να φανεί στην αυριανή συνεδρίαση αν θα διατηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, ή θα έχουμε άλλο ένα «άδειασμα» μετοχών υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών.

Από τη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν τα διψήφια ποσοστά ανόδου των μετοχών Eurobank, Alpha και Εθνικής Τράπεζας, που ήταν και από τις πρώτες, μαζί με τους τίτλους του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ σε αξία συναλλαγών. Από τις άλλες μετοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες συναλλαγές, διψήφια άνοδος και για Motor Oil και Lamda Development, αλλά και για τη μετοχή της ΔΕΗ. Κατά 4% ενισχύθηκε, εξάλλου, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά τις χθεσινές διαψεύσεις φημών για αύξηση κεφαλαίου από τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε πτωτικά και, ενώ χθες είχε ξεπεράσει το 1,80%, σήμερα υποχώρησε περίπου στο 1,60%, καθώς υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο για ομόλογα υψηλότερης κατηγορίας κινδύνου από τα γερμανικά και τα αμερικανικά.

Η εικόνα της συνεδρίασης

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 628,25 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 5,93%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 645,06 μονάδες (+8,77%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,771 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106,99 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 65.744.160 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+15,58%), της Σαράντης (+15,43%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+15,00%), της Alpha Bank (+13,81%), της Eurobank (+13,43%), της ΕΧΑΕ (+13,33%), της Εθνικής (+11,20%) και της Motor Oil (+11,02%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Coca Cola HBC (-2,53%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+14,65%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+12,21%) και των Τραπεζών (+11,95%), ενώ απώλειες σημείωσε μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (-2,50%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 21.468.077 και 10.203.428 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 11,432 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,875 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 99 μετοχές, 22 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Παϊρης +27,74% και ΚΡΕΚΑ +19,70%. 

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Moda Bango -17,10% και Μύλοι Λούλη -9,32%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε σε ανοδική τροχιά ο Γ. Δείκτης παρά την κάμψη των συναλλαγών

Η αγορά «χωνεύει» την άνοδο της περασμένης εβδομάδας σε υψηλά δωδεκαμήνου και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε σήμερα να ξεπεράσει τις 830 μονάδες. Αδύναμες οι τραπεζικές μετοχές, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, συνέχεια ανόδου για Viochalco.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, απομακρύνονται οι 830 μονάδες

Χάνει την αρχική της ορμή η αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κυρίως ρευστοποιώντας κέρδη σε μετοχές που έχουν τρέξει σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο από τα στοιχεία - έκπληξη για το ΑΕΠ

Η μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση το 2020 επέτρεψε στο Γενικό Δείκτη να «αναρριχηθεί» στις 825 μονάδες αν και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα η αξία των συναλλαγών. Προβληματίζει η διεθνής αβεβαιότητα στις αγορές.