ΓΔ: 830.13 0.62% Τζίρος: 19.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:28:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ευρώπη, ράλι στα αμερικανικά futures

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι διεθνείς αγορές, μετά την υποχώρηση σε χαμηλά αρκετών ετών, με τους κλάδους μεταφορών και πρώτων υλών να οδηγούν το ράλι ανακούφισης.

Σε διαδικασία ράλι έχουν εισέλθει οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα futures της Wall Street, σε μία προσπάθεια να κλείσουν με θετικό τρόπο την τελευταία συνεδρίαση μίας ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για όλες τις μορφές μετοχών.

Η ανακοίνωση μέτρων στήριξης της οικονομίας τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Κομισιόν, με την Επιτροπή να προχωρά σε ουσιαστική, αν και προσωρινή άρση του Συμφώνου Σταθερότητας, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ράλι, με τα κέρδη στα μεγάλα χρηματιστήρια να ξεπερνά το 7%!

Το χθεσινό sell off αποδόθηκε και στην απογοήτευση των επενδυτώ από τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, καθώς φαίνεται ότι θεωρούν πως είναι αρκετά καλά για το τραπεζικό σύστημα αλλά όχι ικανοποιητικά για την ευρύτερη οικονομία.

Η επιδημία του κορονοϊού απειλεί να «γονατίσει» αρκετές οικονομίες της Ευρώπης, με την ιταλική -η οποία ούτως ή άλλως δεν βρίσκοντα και πριν το ξέσπασμα της νόσου σε καλή κατάσταση- να είναι αυτή που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα.

Την ίδια ώρα σειρά κλάδων, όπως αυτοί αερομεταφορών, ταξιδιών, διασκέδασης δέχονται σφυροκόπημα πωλήσεων, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων έχει βρεθεί και ο ενεργειακός κλάδος, μιας και ο πόλεμος μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας, με συνεχή αύξηση των ποσοτήτων πετρελαίου που ρίχνουν στις αγορές, να έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τιμή του μαύρου χρυσού.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, η ανοδική αντίδραση καλά κρατεί, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται 7%, καθώς ο κλάδος Πρώτων Υλών καταγράφει ράλι ανόδου στο +5,7%, ενώ το σύνολο των κλαδικών δεικτών κινείται σε θετική πορεία. Ο δείκτης υποχώρησε χθες κατά 11% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία του, εξαιτίας και της απόφασης Τραμπ να κλείσει την πόρτα των ΗΠΑ σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη.

Ισχυρή άνοδο υποδεικνύουν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται άνω των 700 μονάδων, ενώ ράλι με κέρδη που ξεπερνούν το 5% εμφανίζει τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ