ΓΔ: 816.19 0.13% Τζίρος: 32.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση χωρίς φρένο για το Χρηματιστήριο, σταθερά κάτω των 500 μον. ο ΓΔ

Ισχυρές πιέσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με νέα ενίσχυση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και πλήρης ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σταθερά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας σε επίπεδα που δεν έχουν δει οι επενδυτές από το 2012 και ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τις διεθνείς αγορές. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί άνω του 13% στις 478,43 μονάδες , ενώ ο τζίρος είναι στα 31,59 εκατ. ευρώ. Πτώση 14,4% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.187 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 14,5% στις 336 μονάδες. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΧΑ δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αν και σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες, καθώς και σε αυτές οι πωλητές έχουν το επάνω χέρι, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο, με τα ελληνιικά να μηδενίζουν το ράλι που είχαν επιτύχει κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. 

Η εικόνα στο ΧΑ δεν διαφέρει άλλωστε από εκείνη των διεθνών αγορών, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη βουτιά. Πανικός επικρατεί και στις αγορές ομολόγων ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με τις αποδόσεις όλων των ομολόγων της περιοχής να εκτοξεύονται σε πολύμηνα υψηλά και τα ελληνικά ομόλογα να χάνουν όλο το ράλι που είχε σημειώθηκε από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τις υψηλότερες απώλειες σημειώνει αυτή της Coca-Cola (-19,4%), ακολουθούμενη από την Aegean στο -18,9% και αυτές των Εθνικής Τράπεζας και ΟΠΑΠ.Άνω του 11% είναι η πτώση σε Eurobank, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, η ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά 10,88%, ο ΟΤΕ είναι στο -10,16% και η ΕΥΔΑΠ στο -9,66%. Άνω του 8% είναι η πτώση σε Jumbo και Φουρλή, ο Μυτιληναίος χάνει 7,78%, στο -5% είναι οι Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, στο -4,89% η Τέρνα Ενεργειακή και στο -2,90% ο Σαράντης.

Μόλις 6 μετοχές κινούνται ανοδικά, με 107 να σημειώνουν απώλειες και 9 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επικράτησαν οι πωλητές στο ΧΑ, πήραν κέρδη μετά την άνοδο

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 830 μονάδες ενώ έχει καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της περιόδου της πανδημίας και έδωσε αφορμές για ρευστοποίηση κερδών. Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Περιορίζει τα κέρδη του το ΧΑ με τον τζίρο να παραμένει υψηλός

«Μάζεμα» των κερδών για τις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που συνεχίζει να υπεραποδίδει με κέρδη 4,7%, ενώ υπάρχουν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.