ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χρηματιστήριο γραφήματα αγορών
Φωτο: Shuuterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ο αμερικανικός πληθωρισμός καθορίζει την τάση

Ενίσχυση του αμερικανικού πληθωρισμού θα επαναφέρει την αισιοδοξία στις αγορές ότι η Fed θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης επιτοκίων και το 2025. Παραμένουν στο προσκήνιο Titan και ΟΛΘ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού βρίσκονται οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο και φυσικά και όσοι δραστηριοποιούνται και στο ΧΑ. 

Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της Fed, για την οποία μετά την πολύ καλή πορεία της αμερικανικής εργασίας, οι αναλυτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα συνεχίσει και το 2025 τη μείωση επιτοκίων. Σε περίπτωση που καταγραφεί άνοδο, κάτι που υπήρξε και στην περίπτωση του πληθωρισμού χονδρικής, ίσως να δούμε και μια διεθνή ανοδική αντίδραση ανακούφισης.

Στην εγχώρια αγορά η προσοχή παραμένει στραμμένη στη μετοχή της Titan, μετά και την ανακοίνωση για είσοδο της θυγατρικής της στις ΗΠΑ στη Wall Street, μία κίνηση που οδήγησε, χθες, σε ράλι τη μετοχή. Σταθερά στο προσκήνιο ο ΟΛΘ, λόγω της πρότασης της Leonidsports, με τη μετοχή να κλείνει χθες άνω της τιμής προσφοράς των 27 ευρώ. Εν αναμονή και της εισόδου της Alter Ego Media στο ΧΑ, βρίσκονται οι επενδυτές, μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την εταιρεία να στοχεύει στην άντληση 57 εκατ. ευρώ από το ΙΡΟ.

Με θετικό βηματισμό κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να εμφανίζει κέρδη 0,22%, ενώ άνοδο 0,54%  έχει ο FTSE 100 και ο CAC 40 κινείται 0,40% υψηλότερα. Πιο συγκρατημένη η άνοδος για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,06%. 

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, καθώς ο Dow Jones είχε κέρδη 0,52% στις 42.518,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,11% στις 5.842,91 μονάδες, με τον Nasdaq να υποχωρεί 0,23% στις 19.044,39 μονάδες. 

Σταθερή η αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή για το αμερικανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,774%, ενώ για το ελληνικό 10ετές φθάνει στο 3,462%, με του γαλλικού 10ετούς να είναι οριακά χαμηλότερα από του ελληνικού στο 3,455%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή πτώση μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με απώλειες 1,92% ο Οκτώβριος τερμάτισε το σερί των 11 μηνών

Στις 1.995,20 μονάδες έκλεισε τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης που υποχώρησε κατά 0.50%. Σημαντικό ρόλο στις σημερινές απώλειες έπαιξε το placement στη HelleniQ Energy που έγινε στα 7,55 ευρώ με discount περίπου 7%.
Πτώση χρηματιστηρίου γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο «κόκκινο» καταγράφοντας βαριές απώλειες -1%

Επέστρεψε στα «κόκκινα» το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1% στις 2.005,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,57% με την AlphaBank να έχει μόνο οριακές απώλειες στον απόηχο της ανακοίνωσης της Unicredit.