ΓΔ: 1615.02 0.67% Τζίρος: 100.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 DATA
Χρηματιστήριο Αθηνών

Pantelakis: Ισχυρή πορεία για οικονομία και το 2025, τα top picks

Κορυφαίες επιλογές μεταξύ των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ εκτός τραπεζών στα top picks ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και Cenergy. Τι μπορεί να στηρίξει το ΧΑ.

Διατήρηση της πολύς καλής πορείας για την ελληνική οικονομία και το 2025 αναμένει η Pantelakis Sec., με διατήρηση της υπεραπόδοσης έναντι της ευρωζώνης και με στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας η χρηματιστηριακή τονίζει ότι: 

  • Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος (σε σχέση με το ΑΕΠ) αποδέκτης, αλλά και μεταξύ των πρώτων χωρών που είναι υποψήφιες για απορρόφηση/απομόχλευση. 
  • Το δημόσιο χρέος είναι πολύ πιο βιώσιμο απ' ό,τι φαίνεται με τα σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα (>2% του ΑΕΠ), τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα και τα χαμηλά (περίπου 2%) συν σταθερά επιτόκια, που σχεδόν εξαλείφουν τους κινδύνους μετακύλισης. 
  • Η ελληνική πολιτική σκηνή είναι σταθερή, καθώς το φιλομεταρρυθμιστικό κυβερνών κόμμα απολαμβάνει ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και μια διακοπή 2,5 ετών μέχρι τις επόμενες εκλογές. 
  • Οι επιχειρήσεις παραμένουν σε άριστη κατάσταση υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι, εκτός των χρηματοοικονομικών εταιρειών (ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις των περιθωρίων κέρδους), τα συνολικά κέρδη του 2024 για τις εισηγμένες που ακολουθεί η Pantelakis, βρίσκονται στο 2x/4x των επιπέδων τους το 2022/2019. H δυναμική των κερδών ανά μετοχή (EPS) θα σταματήσει (+3%) το 2025, αλλά τα κέρδη του 2024 φαίνονται βιώσιμα. Με τη σειρά του, αυτό αφήνει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω επαναξιολόγηση (27% βάσει των τιμών-στόχων ), με τις υπό παρακολούθηση εισηγμένες να διαπραγματεύονται με 7,6x 2025e PE (οι τράπεζες σε 5,7x PE και οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε 6,4x EV/EBITDA).

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «overweight» για τις ελληνικές τράπεζες, με Πειραιώς (τιμή – στόχος 5,50 ευρώ) και Alpha Bank (τιμή – στόχος 2,25 ευρώ) να είναι οι κορυφαίες επιλογές της, καθώς έχουν φθηνές αποτιμήσεις και χαμηλά beta σε σχέση με τα επιτόκια. Εκτός τραπεζών στις κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνονται ΔΕΗ (τιμή – στόχος 17 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (τιμή – στόχος 27,40 ευρώ), Jumbo (τιμή – στόχος 36 ευρώ) και Cenergy (τιμή – στόχος 12,60 ευρώ). Εκτιμά ακόμη ότι για τις τράπεζες στο επίκεντρο θα βρεθεί η καθοδήγηση (guidance) των διοικήσεων για την κερδοφορία και τα μερίσματα, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση των μεγεθών δ’ τριμήνου του 2024. 

 

Άλλα σημεία – κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν εντός τους τρέχοντος έτους την πορεία των ελληνικών μετοχών είναι η αξιολόγηση της Moody’sστις 14 Μαρτίου, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης του ΧΑ σε παρακολούθηση προκειμένου να ενταχθεί στις ανεπτυγμένες αγορές, αρχικά τον Ιούνιο από την MSCI και τον Σεπτέμβριο από την FTSE Russell.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση χωρίς φρένο για τις αγορές, «σώζονται» δολάριο και πετρέλαιο

Σταθερό το ράλι για το δολάριο. Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο λόγω φόβων για αναταραχή στην τροφοδοσία της αγοράς. Εκτεταμένες πωλήσεις για αυτοκινητοβιομηχανία. Παραδομένο στους πωλητές το ΧΑ.