ΓΔ: 1548.93 -0.19% Τζίρος: 102.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Περιμένοντας την αντίδραση μετά τον... τυφώνα Τραμπ

«Σαρωτικές» αλλαγές σε όλα τα επίπεδα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ετοιμάζεται να επιβάλλει τους πρώτους δασμούς, ύψους 25%, σε Καναδά και Μεξικό την 1η Φεβρουαρίου.

Ο καταιγισμός νέων μέτρων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται έτοιμος, μεταξύ άλλων, να επιβάλει δασμούς 25% σε Μεξικό και Καναδά από την 1η Φεβρουαρίου, αποτελεί το «talk of the town» για τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά για το εγχώριο χρηματιστήριο.

Το ΧΑ ακολούθησε χθες καλύτερη πορεία από την Ευρώπη, με εντυπωσιακή πορεία για τη μετοχή της Metlen στον απόηχο της πρώτης επένδυσης σε γάλλιο, ενώ αρκετοί ήταν οι τίτλοι που κινήθηκαν σε ανοδική πορεία, με τον ΟΛΘ να παραμένει στο επίκεντρο, λόγω και της διαφαινόμενης κόντρας μεταξύ του νυν κορυφαίου μετόχου της και της LeonidsPort, καθώς ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη και μέσω της θυγατρικής Belterra, που αγοράζει συνεχώς μετοχές ΟΛΘ πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης, στέλνει τα δικά του μηνύματα προς την LeonidsPort των κληρονόμων του ομίλου Ντρέιφους. 

Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της εγχώριας αγοράς, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ορισμένες ακόμη εταιρείες κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με εκτιμήσεις για διψήφια άνοδο τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τους εν λόγω τίτλους.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης υποδεικνύουν πτωτικό άνοιγμα για τις κορυφαίες αγορές, με τις κινήσεις Τραμπ να αρχίζουν σταδιακά να προκαλούν αρκετές ανησυχίες και τον DAX να υποχωρεί 0,43%, ενώ οριακές απώλειες 0,03% εμφανίζει ο FTSE 100 και ο CAC 40 κινείται 0,24% χαμηλότερα. 

Επιστροφή σε ενεργό δράση για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή αργία, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για τη Wall Street να κινούνται ήπια ανοδικά και τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 0,08%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ποιοι παράγοντες θα στηρίξουν την ανοδική δυναμική

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των «χαρτιών» του ΧΑΑ ασφαλώς δεν συνεπάγονται την απουσία περιοδικών αναταράξεων των τιμών, πιθανότατα λόγω των «υπεραγορασμένων» συνθηκών που ξεκάθαρα επικρατούν στις ξένες αγορές. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.