ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Wall Street - Βουτιά άνω του 11% για το πετρέλαιο

Επιθετικές ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Wall Street, με το αμερικανικό πετρέλαιο να βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο 18 ετών και όλα τα επενδυτικά assets να βρίσκονται στο «κόκκινο»

Καμία εμπιστοσύνη στα τεράστια πακέτα στήριξης που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της υφηλίου δεν προσφέρουν οι επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας σε νέες ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τη Wall Street.

Με το... καλημέρα ο Dow Jones εμφάνισε πτώση 1.300 μονάδων, αν και η «βουτιά» του περιορίστηκε στο πρώτο 15λπετο της συνεδρίασης στις 1.100 μονάδες ή 5,55%. Ανάλογη η εικόνα και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 μα πτώση 5,4%, ενώ 4,8% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Το τελευταίο 48ωρο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα προστασίας οικονομίας και επιχειρήσεων αρκετών τρισ. δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ρίχνουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεκάδες δισ. ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές. Παράλληλα χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία δεν διστάζουν να ανακοινώσουν ακόμη και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων αλλά και μέτρα προστασίας ορισμένων στρατηγικών τομέων για την οικονομία από επιθετικές εξαγορές. 

Όμως όλα τα παραπάνω δεν πείθουν τις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την επόμενη ημέρα, μετά το πέρας της λαίλαπας της πανδημίας του κορονοϊού και το τι θα αφήσει πίσω της σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρήσεων αλλά και κοινωνίας. 

Η ύφεση σε αρκετές χώρες της υφηλίου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στις εκτιμήσεις τους απλά να «διαφωνούν» ελαφρώς για το «μέγεθός» της, ενώ στην Ευρώπη ο «μεγάλος ασθενής» που λέγεται Ιταλία, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους. 

Η ιταλική οικονομία βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από την ευρωζώνη προκειμένου να ξεπεράσει τη νέα βίαιη περιπέτειά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλεί το σύνολο της ζώνης του ευρώ ακόμη και με κατάρρευση. 

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Ιταλία διαθέτει την τρίτη ισχυρότερη οικονομία του ευρώ, με τα δημοσιονομικά της, όμως, μεγέθη και κυρίως το χρέος της να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν λόγω του πλήγματος από τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται και πιθανώς αυτό να είναι και ένα μήνυμα που στέλνουν οι αγορές να δράσουν όσο έχουν ακόμη χρόνο, πριν επέλθει το μοιραίο και για τη Ρώμη αλλά και για τις Βρυξέλλες. 

Επιστρέφοντας στην... καθημερινότητα της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί κοντά στο 4%, με τις τραπεζικές μετοχές να αποδυναμώνονται 5,8%και αυτές ενέργειας άνω του 7% και όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. Ανάλογη η εικόνα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να υποχωρεί άνω του 5,6%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 4,6% και τον γαλλικό CAC 40 στο -6,13%. 

Σε χαμηλό 18 ετών το αμερικανικό αργό (WTI) με απώλειες 11,5%, ενώ κατά 6,7% υποχωρεί το Brent, με τους επενδυτές να μην εμπιστεύονται, πλέον, ούτε το παραδοσιακό τους καταφύγιο, καθώς ο χρυσός κινείται σχεδόν 1% χαμηλότερα.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.