Φώτο: Shutterstock

Στο 2,3% το ελληνικό 10ετές ομόλογο μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Η ευχάριστη έκπληξη από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο επιπλέον πρόγραμμα QE ύψους 750 δισ. ευρώ οδήγησε στην σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση της ΕΚΤ να διαθέσει επιπλέον 750 δισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων και να άρει τους περιορισμούς που έθετε οδήγησε σε σημαντική ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων με την ευχάριστη έκπληξη να είναι η ένταξη της Ελλάδας στο QE δημιουργώντας ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τη χώρα που οδήγησε αμέσως σε σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από το 4% περίπου στο 2% στέλνοντας το μήνυμα ότι λύθηκε η «πολιορκία» στα ελληνικά assets.

Στην εγχώρια αγορά, η οποία πλέον θα συμμετάσχει κατ΄εξαίρεση στο παραπάνω πρόγραμμα, οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες σημείωσαν σημαντική υποχώρηση. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει ν' αγοράσει από την αγορά περίπου 12 δισ. ευρω ομόλογα από τα περίπου 50 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,3% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες, του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 1,42% από το 3,41% και του 15ετούς στο 2,31% από 3,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,14% από 4,15%, χθες, έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,32% απο 4,45% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απογεύμα στα 1,0979 δολ. Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ είχε περιορισμένο μόνο θετικό αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η εκτίμηση για ύφεση της οικονομίας (απο -5% έως -10%) της Ευρωζώνης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων. Για την αντιμετώπιση των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από την εξάπλωση του ιού προβλέπονται 50 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση αεροπορικών εταιριών και 150 δισ. δολ. για λοιπούς κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική επιδείνωση. Επίσης, θα καταβληθούν σε δύο δόσεις μετρητά σε Αμερικανούς φορολογούμενους συνολικού ύψους 500 δισ. δολ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω κρατικών εγγυήσεων ύψους 300 δισ. δολ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0801 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.