ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Fed «γυρίζει» τις αγορές: Προχωρά σε QE χωρίς όρια

Εντυπωσιακή αντιστροφή τάσεων στις αγορές, μετά το νέο μπαράζ μέτρων στήριξης από τη Fed. Ισχυρά κέρδη για τα futures της Wall Street και περιορισμός απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατορθώνει να γυρίσει αρκετά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά την ανακοίνωσή της για ένα νέο μπαράζ μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης να υπάρξει περιορισμός των απωλειών τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Στην ανακοίνωσή της η Fed ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για όποιο ποσό κρίνεται ότι είναι απαραίτητο, ούτως ώστε να υπάρξει στήριξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών και της οικονομίας». Επίσης ενεργοποιείται πρόγραμμα ύψους 300 δισ. για στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα Term Asset-Backed Loan Facility, το οποίο η τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμη θα ξεκινήσει εκ νέου η αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Μετά από αυτή τη νέα παρέμβαση οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους, με τον δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί κοντά στο 3%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να αποδυναμώνεται άνω του 4,5%.

Ανάλογη εικόνα και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον DAX 30 να σβήνει τις ισχυρές αρχικές του απώλειες (άνω του 4%) και να περνά σε θετικό έδαφος με άνοδο της τάξης έως και 1%, αν και ακολούθως μάζεψε τα κέρδη του στο 0,2%. Στο -0,43% οι απώλειες για τον FTSE 100.

Εντυπωσιακή αλλαγή πορείας για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν ράλι με κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ πριν την ανακοίνωση είχαν φθάσει ακόμη και στο limit down, με προσωρινή διακοπή διαπραγματεύσεων.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και το αμερικανικό πετρέλαιο, το οποίο από το -6% γύρισε στο +4%, ενώ το Brent περιόρισε τις απώλειές του στο 1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ