Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τα Παράγωγα «βραχυκύκλωσαν» τα συστήματα του Χρηματιστηρίου

Τα τεχνικά προβλήματα προκάλεσαν μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των συναλλαγών και παρατάθηκε κατά μία ώρα η συνεδρίαση. Πώς εξηγεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τις δυσλειτουργίες.

Στο χειρισμό σειρών της αγοράς παραγώγων στη νέα έκδοση του συστήματος ΟΑΣΗΣ και ειδικότερα η εσωτερική διαχείρισή τους μετά τη λήξη των υποκείμενων σειρών την Παρασκευή 20/3 οφείλεται η δυσλειτουργία που εμφανίσθηκε σήμερα στα συστήματα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει περισσότερες από τέσσερις ώρες η συνεδρίαση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, παρόλο που στη σημερινή συνεδρίαση ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα η έναρξη υπολογισμού τριών νέων δεικτών, σημαντικές εργασίες εξαιτίας εταιρικού μετασχηματισμού μέλους της αγοράς μας αλλά και η έναρξη της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι παραπάνω δράσεις ουδόλως επηρέασαν την λειτουργία του συστήματος.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα ανέκυψε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, δεν υπήρξε καμία επίπτωση όσον αφορά χειρισμούς συναλλαγών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν. Αποφασίσθηκε η κατά μία ώρα επέκταση λήξης της συνεδρίασης καθώς και των αντίστοιχων χρονισμών στην εκκαθάριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με κέρδη 1,90% και πάνω από τις 540 μονάδες ξεκίνησε ο ΓΔ

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω περιορισμένης θετικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών που βρίσκουν στήριγμα στο «άλμα» των τιμών του πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη «βουτιά» με πολύ χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

Με τις τράπεζες να υποχωρούν -10% και τον ισχυρό κλοιό πιέσεων που δημιουργήθηκε από την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών και τις πληροφορίες για αναβολή στις πληρωμές μερισμάτων, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 540 μονάδες.