ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της Fed

Κέρδη που ξεπέρασαν το 6% σημείωσε ο γερμανικός δείκτης DAX 30 και ο ιταλικός FTSE MIB, με ισχυρή άνοδο κινούνται τα αμερικανικά futures. Ισχυρά θετική η αντίδραση των επενδυτών στο «πακέτο» της Fed.

Σταθερά σε ισχυρά ανοδική πορεία κινούνται τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street, μετά την εντυπωσιακή χείρα βοηθείας που προσέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς όρια, ούτε σε χρονικό επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο ποσού. 

Παράλληλα η Fed φροντίζει να στηρίξει όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια, αυξάνοντας τις γραμμές παροχής δολαρίων με swaps με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, ενώ η μείωση του ρυθμού αύξησης θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία στέλνει ένα θετικό μήνυμα και στις αγορές.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα στήριξης οικονομιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο -βάσει των τελευταίων στοιχείων σχεδόν 2 δισ. άνθρωποι διεθνώς βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα- έχει εκμηδενίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι διεθνείς οργανισμοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν, ενίοτε πανικόβλητοι, σε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ισχυρά ανοδική κίνηση για τα futures της Wall Street, με την άνοδο των τριών βασικών δεικτών να ξεπερνά το 4,5%, ενώ επί ευρωπαϊκού εδάφους με εξαιρετικά θετικές διαθέσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 4% και το σύνολο των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίζουν ανάλογη πορεία, με τον DAX 30 να εμφανίζει κέρδη 6,5%, ενώ 4,3% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100. Ράλι ανακούφισης και για το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά τη δεύτερη ημέρα μείωσης του ρυθμού των θανάτων από κορονοϊό στη γειτονική χώρα, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 6,1%.

Σαφώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το βασικό θέμα να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ιταλία, αν και όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ένα γενναίο βήμα πίσω, καθώς συναινεί, μεν, στην ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ζητά αυτό να γίνει με ένα… μικρό μνημόνιο, κάτι το οποίο η Ρώμη αρνείται σθεναρά. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.