ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall_street_flag
Πηγή: Shutterstock

Σπάει την πολιορκία η Wall Street, ανοίγει με μεγάλη άνοδο

Στο limit up τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street με κέρδη άνω του 5%, ενώ σταθερά σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης η Ευρώπη. Fed αλλά και Ιταλία βοηθούν να λυθεί η πολιορκία στις αγορές.

Εντυπωσιακή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η σημερινή συνεδρίαση για τη Wall Street, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια έφθασαν στο limit up, δηλαδή σε άνοδο που ξεπέρασε το 5%, ενώ σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες που ξεπερνούν το 15%, κινείται ο δείκτης δολαρίου, σε μία ακόμη ένδειξη ότι έληξε η στενότητα στις αγορές χρήματος, χάρη στην παρέμβαση της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed πέραν του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε -το ύψος και ο χρόνος διάρκειας του οποίου θα είναι απεριόριστα-  έχει προβεί σε μία σειρά συμφωνιών swaps με τις ανά την υφήλιο κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να πάψει να υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία των αγορών με δολάρια.

Σταθερά σε ισχυρή άνοδο κινούνται και οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες, ωθούμενοι τόσο από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και από τις αχτίδες φωτός που διαφαίνονται στην Ιταλία, καθώς για δεύτερη διαδοχική ημέρα υπήρξε μείωση του ρυθμού αύξησης τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων από τον κορονοϊο. Η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα, με την κατάσταση να είναι δραματική, ως εκ τούτου και η παραμικρή ένδειξη για μία καλύτερη πορεία επηρεάζει σημαντικά και τις επενδυτικές διαθέσεις.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα στήριξης οικονομιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο -βάσει των τελευταίων στοιχείων σχεδόν 2 δισ. άνθρωποι διεθνώς βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα- έχει εκμηδενίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι διεθνείς οργανισμοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν, ενίοτε πανικόβλητοι, σε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ισχυρά ανοδική κίνηση για τα futures της Wall Street, με την άνοδο των τριών βασικών δεικτών να ξεπερνά το 5%, ενώ επί ευρωπαϊκού εδάφους με εξαιρετικά θετικές διαθέσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 5% και το σύνολο των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίζουν ανάλογη πορεία, με τον DAX 30 να εμφανίζει κέρδη 6,5%, ενώ 4,3% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100. Ράλι ανακούφισης και για το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά τη δεύτερη ημέρα μείωσης του ρυθμού των θανάτων από κορονοϊό στη γειτονική χώρα, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 6,1%.

Σαφώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το βασικό θέμα να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ιταλία, αν και όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ένα γενναίο βήμα πίσω, καθώς συναινεί, μεν, στην ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ζητά αυτό να γίνει με ένα… μικρό μνημόνιο, κάτι το οποίο η Ρώμη αρνείται σθεναρά. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.