Φώτο: Shutterstock

Μεταβλητότητα στις αγορές, υπό πίεση η Γερμανία και τα futures στις ΗΠΑ

Με τρενάκι του τρόμου μοιάζουν οι δείκτες στην Ευρώπη, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας καθίσταται όλο και πιο αρνητικές. 

Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα αμερικανικά futures, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο του κορονοϊού γίνονται όλο και πιο δραματικές, ενώ παράλληλα όλα τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι απογοητευτικά. 

Στο μέτωπο του κορονοϊού και ενώ υπήρξε πρόσκαιρη ανακούφιση από τη μείωση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, έφθασε η σειρά της Ισπανίας να ταρακουνήσει την υφήλιο, με τις αρχές να ανακοινώνουν 738 θανάτους σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φθάνει στους 3.434 πολίτες και τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να αυξάνεται στις 47.610 από 39.673 που ήταν την Τρίτη. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Ισπανία τείνει να μετατραπεί στη «νέα Ιταλία», εξέλιξη κάτι παραπάνω από οδυνηρή, με την τρίτη και τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης να βυθίζονται σε μία άνευ προηγουμένου κρίση, ενώ όλα υποδεικνύουν ότι στα όριά της βρίσκεται και η Γαλλία με το υγειονομικό της σύστημα να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Την ίδια ώρα η ευρωζώνη ισορροπεί επικίνδυνα, καθώς στο χθεσινό Eurogroup στην ουσία δεν υπήρξε καμία γενναία απόφαση στήριξης των οικονομιών που πλήττονται, ενώ σήμερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε ότι θα επιδιωχθεί να έχουν μεγάλη διάρκεια τα δάνεια που θα δώσει ο ESM, αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα θέμα με τους όρους των δανείων και ότι όλες οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να συζητούνται, ενώ για τα ομόλογα κορονοϊού είπε ότι όλες οι προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι, δηλαδή με απλά λόγια όταν η κατάσταση έχει φθάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα, η Ευρώπη ακόμη…. συζητά τι θα κάνει. 

Ο συνδυασμός της εξαιρετικά αρνητικής ανακοίνωσης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάρτιο (δείκτης Ifo), η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, με την αδυναμία του Eurogroup να δεσμευθεί για ένα πακέτο στήριξης ανάλογης δύναμης και επιθετικότητας με αυτό των ΗΠΑ, καθώς η γερμανική άρνηση αφήνει εκ νέου ένα βήμα πίσω την Ευρώπη, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές. 

Απτή απόδειξη η διατήρηση σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του spread μεταξύ 10ετών γερμανικών και γαλλικών ομολόγων, το οποίο φθάνει στις 49,3 μονάδες βάσης, με ημερήσια άνοδο που ξεπερνά το 5,3%!

Την ώρα που η Γερμανία ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για τη δική της οικονομία, αρνείται να ξεχάσει ορισμένες εμμονές της και να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως αυτήν της Ιταλίας που πλήττονται κατάφορα από την πανδημία. Το γερμανικό οικονομικό επιτελείο αντιστέκεται σθεναρά στη χρήση του ESM για την Ιταλία χωρίς έστω και ένα «τυπικό» μνημόνιο, ενώ η «Ενισχυμένη Γραμμή Πιστωτικής Στήριξης» που ενεργοποιείται, δεν είναι άνευ δεσμεύσεων.

Ένα ακόμη γερμανικό «όχι» αφορά την έκτακτη έκδοση κοινών ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι τεράστιες συνέπειες σε οικονομίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κοινωνίες. Τον κώδωνα του κινδύνου στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έκρουσε, εγκαίρως, αλλά και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν κατόρθωσε να πείσει το Βερολίνο. 

Με δεδομένα τα παραπάνω οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα, αλλάζουν πορεία, με τους επενδυτές να επανεξετάζουν τα δεδομένα και να καθίσταται αρκετά επιφυλακτικοί. Χαμηλότερα του 0,3% τα κέρδη για τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άνοδο που ξεπερνούσε το 4,5%. Στο -2,1% ο DAX 30 από +4,7%, με τον FTSE 100 να εμφανίζει απίστευτη μεταβλητότητα κινούμενος από το +3% έως και το -0,8%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα τόσο στην ισπανική όσο και στην ιταλική αγορά. 

Σταθερά σε τροχιά υποχώρησης και τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν έως και 2%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 6% εμφανίζει ο επονομαζόμενος «Δείκτης Φόβου» VIX.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρή άνοδος για τράπεζες

Παρά τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιούνται συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη και στο πακέτο στήριξης των δύο τρισ. που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο.