Φώτο: Shutterstock

«Δίπλωσαν» οι ανοδικές συνεδριάσεις για τον Dow Jones, κέρδη 13%

Κέρδη άνω του 13% κατέγραψε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Dow Jones. Αρνητικά γύρισε ο Nasdaq. Άνοδος 3% για το αργό πετρέλαιο, υποχώρησε κατά 1,7% ο χρυσός. Απογειώθηκε η Boeing (+24%).

Μεικτά πρόσημα παρουσιάστηκαν στους βασικούς δείκτες της Wall Street, παρά τα σημαντικά κέρδη που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αρκετά από τα κέρδη της ημέρας χάθηκαν πριν τη λήξη της συνεδρίασης, λόγω των πληροφοριών για διαφωνίες στο Κογκρέσο που μπορεί να καθυστερήσουν το πακέτο των 2 τρισ. δολ., πάντως θετικό είναι ότι ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου, ύστερα από περισσότερο από δύο μήνες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones συνέχισε για δεύτερη συνεχή μέρα την ανοδική του πορεία σημειώνοντας κέρδη +2,3% στις 21.200 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο που πετυχαίνει δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη. Συνολικά ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 13% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης S&P 500, ο οποίος κατέγραψε άνοδο 1,15% στις 2.447 μονάδες, ενώ, στον αντίποδα, ο Nasdaq έχασε προς το τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά και τελικά έκλεισε με απώλειες -0,45% στις 7.384 μονάδες. Σημαντική ώθηση έδωσε η μεγάλη άνοδος των μετοχών της Boeing, που «απογειώθηκε» κατά +24%, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της United Technologies, στο +10%. της Nike, στο +9% και της American Express στο +7%. Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Walmart (-5%) και της Wallgreens (-8,5%).

Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν μια ιστορική συνεδρίαση για την Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη των 2.100 μονάδες ή 11%, που αποτελεί την καλύτερη απόδοση από το 1933, ενώ και ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά +9,4%. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Γερουσίας για ένα πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που φτάνει τα 2 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό ρεκόρ στη Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να «χάνει» τα κέρδη των τελευταίων 3,5 ετών.

Το μέγεθος του πακέτου κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου, επισκιάζοντας τα περίπου 800 δισ. δολ. του πακέτου Ομπάμα που πέρασε πέντε μήνες μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008. Μαζί με την παρέμβαση της Fed, η προτεινόμενη νομοθεσία φέρνει τις ενέσεις ρευστότητας σε 6 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ή περίπου 30% του ΑΕΠ.

Το πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπορεί επίσης να μην είναι η τελευταία παρέμβαση με αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, πάνω από 60.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, ενώ 827 άνθρωποι πέθαναν (227 σε μια μέρα), σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και σημείωσε άνοδο +3% στα 24,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά κατά -1,7% στα 1.642 δολάρια ανά ουγκιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν, ενώ η ισοτιμία του με το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,082 δολ/ευρώ. Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 0,85%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με άλμα άνω του 5% ο Dow Jones ξεπερνά το φράγμα των 22.000 μονάδων

Πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο την τελευταία εβδομάδα, ο Dow Jones με κέρδη άνω των 1.100 μονάδων ξεπερνάει το φράγμα των 22.000 μονάδων καθώς η εικόνα για την πανδημία του κορονοϊού γίνεται καλύτερη στην Ευρώπη.
ΑΓΟΡΕΣ

Απογειώνουν την Wall Street οι δηλώσεις Τραμπ για την πανδημία

Σε θετικούς ρυθμούς με κέρδη άνω του 4% έχει ανοίξει η Wall Street μετά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που επικρατούν στο μέτωπο του κορονοϊού. Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που αυξάνουν τα κέρδη τους.
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρείται η ισχυρή άνοδος σε Ευρώπη και αμερικανικά futures

Διατηρείται η έντονη ανοδική αντίδραση τόσο τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, καθώς μετά από καιρό υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.