Χωρίς όριο οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, κερδίζουν έδαφος τα ιταλικά

Με νέα απόφαση, η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα χωρίς όριο 33% για κάθε εκδότη, ενώ διευκρινίζει γιατί τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.

Χωρίς όριο για κάθε εκδότη (κυβέρνηση χώρας της ευρωζώνης) θα αγοράζει ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που δίνει ήδη ισχυρή ώθηση στα ιταλικά ομόλογα, και με την οποία εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, με απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα, η κεντρική τράπεζα διευκρινίζει ότι από το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ κάθε χώρα θα έχει «μερίδιο» ανάλογα με το κλειδί συμμετοχής στο κεφάλαιο της ΕΚΤ (περίπου 2% για την Ελλάδα), αλλά χωρίς να ισχύει το ανώτατο όριο του 33% του διαπραγματεύσιμου χρέους κάθε χώρας, καθώς, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλισθεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, η ΕΚΤ θα αγοράζει ακόμη και βραχυχρόνιας διάρκειας τίτλους, από διάρκεια 70 ημερών και πάνω, ενώ ως τώρα αγόραζε μόνο ομόλογα διάρκειας άνω των 12 μηνών.

Αυτή η απόφαση δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να παράσχει υποστήριξη στην Ιταλία χωρίς να περιορίζεται από τον κανόνα του 33%, κάτι που ήδη προκαλεί θετική αντίδραση στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών τίτλων έπεσε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,49% και στους βραχυχρόνιους τίτλους η μείωση της απόδοσης φθάνει τις 12 μονάδες βάσης, στο 0,40%, ενώ είχαν ξεπεράσει και το 2% την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι εντάσσεται στο νέο QE παρότι δεν λαμβάνουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας οι τίτλοι της επειδή, μεταξύ άλλων,

  • Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,
  • τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας βασίζονται στην εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων,
  • η ΕΚΤ έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας λόγω της ενισχυμένης εποπτείας και
  • η χώρα έχει κερδίσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.