Φώτο: Shutterstock

Η Wall αψηφά τα επιδόματα ανεργίας και συνεχίζει έντονα ανοδικά 

Με νέα ισχυρά κέρδη κοντά +4% ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τη Wall Street. H παρέμβαση του επικεφαλής της FED ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει τα πάντα τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Απόλυτα προετοιμασμένοι φαίνεται ότι ήταν οι επενδυτές στη Wall Street για την εξαιρετικά αρνητική είδησης της εντυπωσιακής ανόδου των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, συνεχίζοντας την ισχυρή αντίδραση των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Κέρδη +3,91% για τον Dow Jones με στήριξη από τις μετοχές των Boeing, JP Morgan Chase και Intel που ενισχύονται άνω του 3%, με τον S&P 500 να ενισχύεται 3,9% και τον Nasdaq να κινείται σχεδόν 3% υψηλότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, έφθασαν στα 3,283 εκατ., δηλαδή σημείωσαν αύξηση άνω των τριών εκατ. σε σύγκριση με αυτές της προηγούμενης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό να έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1982, όταν οι αιτήσεις είχαν φθάσει στις 695.000. 

Είχε, όμως, προηγηθεί ο «σωτήρας» της Wall Street, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο NBC τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που διαθέτει για την καταπολέμηση της οικονομικής επιβράδυνσης που προκλήθηκε από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Fed θα βοηθήσουν στην παροχή κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που την χρειάζονται και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. «Για τον συγκεκριμένο τύπου δανεισμού δεν πρόκειται να εξαντληθούν τα πυρομαχικά μας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εξακολουθούμε να διαθέτουμε περιθώρια κινήσεων και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία».   

Η καλή πορεία της Wall Street φαίνεται ότι συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους κορυφαίους δείκτες να περιορίζουν τις αρχικά ισχυρές τους απώλειες. Στο 0,5% η πτώση για τον Euro Stoxx 600 ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 1,5%, με τον DAX 30 να μαζεύει τις απώλειές του στο 0,94% (από -2,2%) και τον FTSE 100 να κινείται 0,61% χαμηλότερα (από -2%). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά την έγκριση του πακέτου 2 τρις δολ.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιχειρεί η Wall Street, μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρις δολαρίων. Σε αρνητικό έδαφος, με διακυμάνσεις, παραμένουν οι τρεις βασικοί δείκτες.