ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απελευθερώνει τη δυναμική του ΧΑ η «εγγύηση» από την ΕΚΤ

Σημαντική άνοδος με μεγάλη αξία συναλλαγών και άλμα τραπεζών, καθώς επιστρέφουν οι επενδυτές σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο +18% ο Γενικός Δείκτης από το χαμηλό της 16ης Μαρτίου. Ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Ισχυρή ανοδική δυναμική προσέδωσε στη χρηματιστηριακή αγορά, όπως και στα ελληνικά ομόλογα, η επισημοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράζει χωρίς όρια ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, μια απόφαση που περιορίζει τους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα και έφερε σήμερα αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια στην αγορά προς αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, καθώς οι αποτιμήσεις είναι πλέον αρκετά ελκυστικές.

Καθώς η Λεωφόρος Αθηνών δεν λειτούργησε χθες, ημέρα μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων Ευρώπης και ΗΠΑ, οι επενδυτές επανήλθαν με αρκετή όρεξη για νέες τοποθετήσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, είναι ότι η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 93 εκατ. ευρώ, με πακέτα σχετικά μικρής αξίας (περίπου 4 εκατ. ευρώ), ποσό ιδιαίτερα υψηλό αν συνεκτιμηθούν τα χαμηλά επίπεδα τιμών αυτής της περιόδου, και το οποίο αποδεικνύει ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια επανέρχονται στην Αθήνα ως αγοραστές, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τη σημερινή άνοδο κατά 3,78%, στις 573,35 μονάδες, έχει απομακρυνθεί αρκετά από τα χαμηλά της 16 Μαρτίου, των 484 μονάδων. Η «αναπήδηση» πλησιάζει το 20% (18%, για την ακρίβεια). Παρότι την περίοδο αυτή η μεταβλητότητα είναι πολύ έντονη, το γεγονός ότι ο Δείκτης απομακρύνεται με αρκετά πειστικό τρόπο, λόγω και του υψηλού τζίρου, από τα χαμηλά του είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τεχνική άποψη, αλλά και για την ενθάρρυνση των επενδυτών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά κινήθηκε σταθερά ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 577 μονάδων, παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, πριν περάσουν σε θετικό πρόσημο, με τον Stoxx 600 να κερδίζει περίπου 1,40% πριν τις 18.00, λαμβάνοντας ώθηση από τη νέα «ζωηρή» άνοδο των αμερικανικών δεικτών περίπου κατά 5%.

Όπως τονίζουν αναλυτές, στο πλαίσιο της παρούσας, πολύ δύσκολης συγκυρίας, αυτό που κρίνει τελικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η αντίληψη που διαμορφώνουν για το μακροοικονομικό κίνδυνο. Αυτός παραμένει υψηλός, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πλέον ότι η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 1%, αλλά είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει πλέον αρκετές «εγγυήσεις» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν θα αφεθούν το Δημόσιο και οι τράπεζες να περιέλθουν σε περιδίνηση.

Στην απόφασή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, με την οποία καταργεί το όριο του 33% για την αγορά ομολόγων κάθε κράτους της ευρωζώνης, η ΕΚΤ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα εντάχθηκε στο νέο QE των 750 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι α) η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, β) τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας βασίζονται στην εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, γ) η ΕΚΤ έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας λόγω της ενισχυμένης εποπτείας και δ)η χώρα έχει κερδίσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων.

Έχοντας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων ακόμη και πάνω από 12 δισ. ευρώ, αν υπάρξει ανάγκη, η ΕΚΤ βάζει ένα ισχυρό ανάχωμα σε οποιαδήποτε πίεση στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, για αυτό και σήμερα η απόδοση των ομολόγων υποχώρησε αισθητά. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε χαμηλότερα από το 1,50%, στο 1,482%, δηλαδή σχεδόν κατά 9%, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε εκτιναχθεί και στο 3,967%, επίπεδο που ουσιαστικά σηματοδοτούσε αποκλεισμό από την αγορά.

Η μεγάλη «βουτιά» απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

10ygrec

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έδωσαν ισχυρή ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, κατ' εξοχήν ευαίσθητες στον μακροοικονομικό κίνδυνο: ο τίτλος της Eurobank κέρδισε 22,22%, της Εθνικής 18,92%, της Alpha 14,87% και της Πειραιώς 12,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 17,84%. Οι μετοχές της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha «πλασαρίστηκαν» στην πεντάδα των μετοχών με τις μεγαλύτερες συναλλαγές της συνεδρίασης, καθώς ήταν έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτό που περιμένουν τώρα οι επενδυτές είναι ποια πρόσθετα μέτρα θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή εγγυήσεων στα κράτη της ευρωζώνης ότι δεν θα βρεθούν χωρίς βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που έχει η πανδημία. Σημαντική είναι η αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ευρωζώνης, με τις χώρες του Νότου να προτείνουν την έκδοση ομολόγων κορονοϊού και την Γερμανία να αντιπροτείνει ενίσχυση των κρατών με πιστώσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Όποιο από τα δύο σενάρια και αν προκριθεί, παρότι τα ευρωομόλογα είναι σαφώς προτιμότερα για την Ελλάδα, αναμένεται να εκληφθεί από τις αγορές ως μέτρο περιορισμού του μακροοικονομικού κινδύνου.

Η διάθεση των επενδυτών να «ψαρέψουν» ποιοτικές μετοχές στα χαμηλά φαίνεται καθαρά από τους μεγάλους τζίρους και τα θετικά πρόσημα μετοχών που κατ' εξοχήν προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί. Πρώτη σε συναλλαγές με 20,1 εκατ. ευρώ ήταν η μετοχή του ΟΤΕ, που ενισχύθηκε κατά 1,10% και έπιασε πάλι τα 12 ευρώ. Με σημαντική άνοδο, 7,60%, και συναλλαγές 8,4 εκατ. ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ κατά 8,84% ενισχύθηκε ο τίτλος της Jumbo, κατά 2,67% η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος και κατά 7,72% ο τίτλος της ΔΕΗ. Μοναδική μετοχή από αυτές που είχαν τις υψηλότερες συναλλαγές, η οποία έκλεισε με αρνητική μεταβολή ήταν ο τίτλος της Motor Oil (-2,25%), κάτι όμως που εξηγείται λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 573,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,78%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 577,45 μονάδες (+4,53%).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 11,75 % κατά τις δύο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 93,454 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.136.758 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,84%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+22,22%), της Εθνικής (+18,92%), της Alpha Bank (+14,87%), της Πειραιώς (+12,62%), της Jumbo (+8,84%) και της Aegean Airlines (+7,93%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-5,27%), της Coca Cola HBC (-2,29%) και της Motor Oil (-2,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+17,84%) και των Ταξιδιών (+7,29%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,26%) και του Πετρελαίου (-0,75%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 17.917.152 και 10.493.795 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 20,13 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,72 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 75 μετοχές, 36 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Κλείδωσε» στα 4 ευρώ η τιμή της Πειραιώς, υψηλή ζήτηση και από Ελλάδα

Με προσφορές που πλησίασαν τα 10 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο του placement, ενώ από την Ελλάδα οι προσφορές ήταν της τάξεως των 1 δισ. ευρώ. Πώς θα κατανεμηθούν οι μετοχές στους Έλληνες με προτεραιότητα στους ιδιώτες.
ΑΓΟΡΕΣ

Στην εκκίνηση το placement της Πειραιώς: Η τιμή και οι Έλληνες επενδυτές

Μεγάλο εύρος, μεταξύ 3,7 και 4 ευρώ, επέλεξε το ΤΧΣ για την τιμή διάθεσης, την οποία θα καθορίσουν οι ξένοι επενδυτές με τις προσφορές τους. Πώς θα κατανεμηθούν μετοχές σε Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
ΑΓΟΡΕΣ

Crash test στα μετοχικά αμοιβαία: Ποια «νίκησαν» τον Γενικό Δείκτη

Έξι στα δέκα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν το 2023 μεγαλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη. Ποιο ήταν το κορυφαίο που ξεπέρασε το 50%, ποια υστέρησαν. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Γιατί παραμένουν φθηνές οι μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Χάνουν το πλεονέκτημα των επιτοκίων, αλλά θα είναι αντίβαρο η αύξηση χορηγήσεων. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ παίζει... μπάλα μόνο του: Πρώτο με διπλάσια απόδοση από τον δεύτερο

Ο Economist πίνει... ούζο στο όνομα της ελληνικής αγοράς: Κορυφαία πραγματική απόδοση στον κόσμο με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από τη δεύτερη. Γιατί δεν είναι υπερβολικές οι αποτιμήσεις των μετοχών: οι κρίσιμοι δείκτες.