ΓΔ: 2195.26 1.59% Τζίρος: 106.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:44
Φώτο: Shutterstock

«Τριτώνει» η άνοδος στην Wall με ισχυρή ώθηση από την Fed

Άνοδο άνω του 5% καταγράφει ο Dow Jones, o οποίος οδεύει για τρίτη συνεχομένη κερδοφόρα συνεδρίαση, καθώς οι δηλώσεις Πάουελ αντισταθμίζουν τις δυσμενείς εντυπώσεις από την αύξηση των ανέργων.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιείται η συνεδρίαση στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να καταγράφουν κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς η δέσμευση της Fed ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία όσο χρειάζεται αντισταθμίζει τις δυσμενείς εντυπώσεις από την αύξηση των ανέργων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά την ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, σχετικά με τις νέες αιτήσεις επιδόματος εργασίας που κατατέθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου και φτάνουν στα 3,283 εκατ., καταγράφοντας άνοδο άνω των τριών εκατ. σε σύγκριση με αυτές της προηγούμενης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό να έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1982, όταν οι αιτήσεις είχαν φθάσει στις 695.000.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί αυτοί είναι κάτω από τους χειρότερους φόβους των οικονομικών αναλυτών, που περίμεναν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 εκατ., ενώ δημιουργούν τις προσδοκίες ότι θα οδηγήσουν σε νέα κίνητρα για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία.

Στο θετικό κλίμα καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η παρέμβαση του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο NBC τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που διαθέτει για την καταπολέμηση της οικονομικής επιβράδυνσης που προκλήθηκε από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Fed θα βοηθήσουν στην παροχή κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που τα χρειάζονται και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. «Για τον συγκεκριμένο τύπου δανεισμού δεν πρόκειται να εξαντληθούν τα πυρομαχικά μας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εξακολουθούμε να διαθέτουμε περιθώρια κινήσεων και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία».

Στο ταμπλό ο Dow Jones κινείται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά και καταγράφει κέρδη +5,34%, στις 22.332 μονάδες, με στήριξη από τις μετοχές των Boeing, JP Morgan Chase και Intel, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται +4,61% και ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά +3.80%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο δέχεται ισχυρές πιέσεις και υποχωρεί κατά -4,57% στα 23,38 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται κατά +1,03% στα 1.650 δολάρια, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί τόσο έναντι του ευρώ, όσο και της βρετανικής λίρας και του γεν, ενώ η ισοτιμία του με το ευρώ διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,097 δολ./ευρώ. Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 5 μονάδες βάσης στο 0,8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Magnificent Seven: Πιέσεις στις Big Tech, στροφή σε ενέργεια - βιομηχανία

Οι Magnificent Seven χάνουν έδαφος το 2026, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ενέργεια και βιομηχανία, με το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και την ανησυχία για τις αποτιμήσεις να αυξάνουν την ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κρίσιμη συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αναζητεί αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που έχει απομακρύνει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.400 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και στις διεθνείς αγορές η τεχνητή νοημοσύνη,