Φώτο: Shutterstock

Διεύρυνση κερδών για τη Wall Street – Σταθεροποίηση για Ευρώπη 

Συνεχίζει την ανοδική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας η αμερικανική αγορά, με τις ευρωπαϊκές να εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, ενώ διατηρούνται οι πιέσεις για το πετρέλαιο.

Διευρύνει τα κέρδη της η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει, πάντως, στραμμένη στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Κέρδη 1,4% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 1,9% και τον Nasdaq να κινείται 2,3% υψηλότερα.  

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με την ανακοίνωση δυσάρεστων εξελίξεων για την πορεία κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό κρατούν τις αγορές σε ήπια πορεία, με τους συμμετέχοντες, πάντως, να εμφανίζονται περισσότερο ψύχραιμοι σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Παράλληλα τα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώνονται είναι κάτι παραπάνω από αρνητικά αλλά, ως φαίνεται, έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές. Απτή απόδειξη η ανακοίνωση των στοιχείων για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, το οποίο σημείωσε τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του και ο δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. 

Το μεγάλο «θύμα» των σημερινών συνεδριάσεων είναι το πετρέλαιο, το οποίο διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο 17 ετών, με πτώση τόσο για το Brent όσο και για το αμερικανικό αργό στο 5%. Η ζήτηση για μαύρο χρυσό έχει, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, υποχωρήσει αισθητά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αποθέματα-ρεκόρ, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο διάστημα. 

Στην Ευρώπη κέρδη 0,44% σημειώνει ο Euro Stoxx 600, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 2%, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 0,86%  και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 0,16% υψηλότερα. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ