Φώτο: Shuttertsock

Ισχυρά ανοδικά η Wall Street, με κέρδη άνω του 2%

Κέρδη άνω του 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από μία συνεδρίαση αρκετά έντονων διακυμάνσεων. Σημαντικές παραμένουν οι πιέσεις για το πετρέλαιο.

Διευρύνει τα κέρδη της η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει, πάντως, στραμμένη στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Κέρδη 2,2% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 2,55% και τον Nasdaq να κινείται 2,8% υψηλότερα.  

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με την ανακοίνωση δυσάρεστων εξελίξεων για την πορεία κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό κρατούν τις αγορές σε ήπια πορεία, με τους συμμετέχοντες, πάντως, να εμφανίζονται περισσότερο ψύχραιμοι σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Παράλληλα τα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώνονται είναι κάτι παραπάνω από αρνητικά αλλά, ως φαίνεται, έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές. Απτή απόδειξη η ανακοίνωση των στοιχείων για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, το οποίο σημείωσε τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του και ο δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Παρά, όμως, αυτή την ανακοίνωση οι ευρωπαϊκές αγορές αν και παρέμειναν στο «κόκκινο» δεν διεύρυναν τις απώλειές τους. 

Το μεγάλο «θύμα» των σημερινών συνεδριάσεων είναι το πετρέλαιο, το οποίο διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο 17 ετών, με πτώση τόσο για το Brent όσο και για το αμερικανικό αργό στο 5%. Η ζήτηση για μαύρο χρυσό έχει, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, υποχωρήσει αισθητά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αποθέματα-ρεκόρ, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο διάστημα. 

Στην Ευρώπη με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι κορυφαίοι δείκτες, με τον Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 1%, αν και  ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 2%. Στο 1,9% η άνοδος για τον  DAX 30, ενώ ο βρετανικός  FTSE 100 κινήθηκε 0,97% υψηλότερα. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ