Φώτο: Pixabay

Με πτώση έκλεισε το χειρότερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία της Wall Street

Συνολικά τον Μάρτιο ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 13,7% με τον S&P 500 να βρίσκεται χαμηλότερα κατά 12,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 10,1% κλείνοντας τον χειρότερο μήνα από το 2008.

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στην Wall Street μετά το χθεσινό ράλι ανόδου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με την Νέα Υόρκη να αποτελεί το επίκεντρο.

Ένα κύμα πωλήσεων που ήρθε προς το κλείσιμο χτύπησε την Wall Street οδηγώντας τον Dow Jones στο χειρότερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας του καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η ύφεση που θα πλήξει τις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τις χειρότερες προβλέψεις εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,84%  στις 21.917 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες -1,60% στις 2.584 μονάδες με πτώση και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση -0,95% στις 7.700 μονάδες.

Συνολικά τον Μάρτιο ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -13,7% με τον S&P 500 να βρίσκεται χαμηλότερα κατά -12,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 10,1% κλείνοντας τον χειρότερο μήνα από το 2008. Αυτό ήταν το χειρότερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του Dow Jones καθώς σημείωσε πτώση 23,2% και αποτελεί την χειρότερη πτώση τριμήνου μετά το δ' τρίμηνο του 1987.

Οι ελπίδες των επενδυτών έχουν στραφεί επίσης και σε νέα πακέτα στήριξης της οικονομίας που αναμένεται να ακολουθήσουν μετά το ιστορικό πακέτο μαμούθ ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων και θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης καταγράφηκε άλμα 14% των κρουσμάτων σε μια ημέρα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 75.975 με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να παραδέχεται πως ο ιός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι τον περίμεναν. «Έχω κουραστεί να βρισκόμαστε πίσω από τον ιό. Βρισκόμαστε κατά πόδας του από την πρώτη ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουόμο και συμπλήρωσε οτι «τον υποτιμήσαμε τον ιό. Είναι πιο δυνατός και επικίνδυνος απ' ότι περιμέναμε».

Οι ΗΠΑ ανέφεραν περίπου 11.000 νέες υποθέσεις από την Δευτέρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 174.000 με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 3.400 μέχρι στιγμής. Ο ρυθμός των κρουσμάτων σε όλη την χώρα οδήγησε την Wall Street  να ανησυχεί ακόμα περισσότερο για την ύφεση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί της Goldman Sachs σημειώνουν πως ότι η ύφεση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα είναι χειρότερη των εκτιμήσεων και αναφέρουν πως το αμερικανικό ΑΕΠ ενδέχεται να να συρρικνωθεί κατά 9% το πρώτο τρίμηνο και 34% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 6% και 24% προηγουμένως. Η επενδυτική τράπεζα ανέφερε επίσης πως αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη που θα ξεκινήσει να συμβαίνει από Μάιο ή Ιούνιο.. 

Ο ενεργειακός κλάδος αποτέλεσε την σημερινή εξαίρεση στην πτωτική πορεία σημειώνοντας άνοδο 1,82% αν και είχε βρεθεί νωρίτερα να σημειώνει κέρδη 3% καθώς αυξάνονται οι ελπίδες πως θα τελειώσει ο πόλεμος τιμών που έχει ξεκινήσει στην αγορά πετρελαίου καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία δείχνουν πως πλησιάζουν σε ανακωχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συγκρατημένος ο Τραμπ κατά της Κίνας, ηρέμησε η Wall Street

Άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης οι δηλώσεις Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε κάθε αναφορά σε εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα. Μεγάλη άνοδος τον Μάιο για Dow Jones, S&P και πετρέλαιο.