Φώτο: Shutterstock

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street υπό τον φόβο παράτασης των μέτρων περιορισμού

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού και οι φόβοι για παράταση των μέτρων περιορισμού και μετά το τέλος Απριλίου οδηγούν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε σημαντική πτώση.

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street την ώρα που ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων αλλά και νεκρών στις ΗΠΑ από τον νέο κορονοϊό δημιουργεί ανησυχία για παράταση των μέτρων περιορισμού.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα πλησίασαν τις 250.000, την ώρα που οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 6.000. Ενδεικτικό είναι ότι η Νέα Υόρκη βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορονοϊό, με 562 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία και το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων και νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.

Οι εξελίξεις αυτές μεγαλώνουν τους φόβους των επενδυτών ότι τα μέτρα περιορισμού θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά το τέλος Απριλίου, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία λόγω του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 διαμορφώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, φθάνοντας στο 4,4%, με 701.000 θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάθεση του αμερικανικού υπουργείο υπάρχουν στοιχεία έως και τις 12 Μαρτίου, δηλαδή πριν ξεκινήσουν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου η «πραγματική» ανεργία πιθανώς να είναι ακόμη πιο υψηλή. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι αναλυτές περίμεναν ότι θα υπάρξει μείωση μόλις 10.000 θέσεων εργασίας, με την ανεργία να αυξάνεται οριακά στο 3,7% από 3,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, αλλά και αυτές οι προβλέψεις ήταν πριν κλιμακωθεί η κρίση στη χώρα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Με δεδομένα, μάλιστα, τα στοιχεία που υπάρχουν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έφθασαν κατά τις δύο ενδιάμεσες εβδομάδες του Μαρτίου σχεδόν τα 10 εκατ. καθίσταται σαφές ότι θα υπάρξει δυσμενής αναθεώρηση των παραπάνω στοιχείων από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας ο Dow Jones υποχωρεί κατά -2,35% στις 20.910 μονάδες, ο S&P500 διολισθαίνει κατά -2,40% στις 2.466 μονάδες ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες κατά -2,47%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται ανοδικά κατά +8,33% στα 27,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ εκτοξεύεται κατά +12,56% στα 33.67 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, ο χρυσός κινείται ανοδικά κατά +0,32% και στα 1.643 δολάρια ανά ουγγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ