Φώτο: Shutterstock

Ισχυρά ανοδικά το ΧΑ, άνω των 600 μον. ο Γεν. Δείκτης

Συνεχίζει, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές, την ισχυρή ανοδική του πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών βαδίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική του αντίδραση, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αύξηση των τοποθετήσεών τους. 

Στο πρώτο 50λεπτο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 3,7% παραμένοντας σταθερά άνω των 605 μονάδων, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 0,87% και τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 6,5 εκατ.

Αυτό που φαίνεται ότι εκτιμούν οι επενδυτές και έσπευσαν να συνεχίσουν και σήμερα σε αγορές στην Αθήνα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η αγορά μπήκε σταθερά σε ανοδική τροχιά, είναι ότι ο συνολικός μακροοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα περιορίζεται, καθώς:

- Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας (κρούσματα - θάνατοι) υποδεικνύουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση αποδίδουν και είναι πιθανό να μπαίνουμε σε μια φάση αποκλιμάκωσης, που θα επιτρέψει να αρχίσει ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

- Επιπλέον, τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά και αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προστασία της οικονομίας είναι σημαντικά και πιθανόν το συνολικό τους κόστος να ανεβεί στα 24 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος να ξεφύγει εκτός ελέγχου η ύφεση φέτος μετριάζεται και αυτό διευκολύνει την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.

- Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που θα αποφασίσει σήμερα το Eurogroup, ύψους 500 δισ. σε τρεις πυλώνες, παρέχουν στην Ελλάδα μια ασφάλεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η προσωρινή αδυναμία χρηματοδότησης από την αγορά ομολόγων. Αυτό γίνεται αντιληπτό και στην αγορά ομολόγων, όπου, μετά την άνοδο της Παρασκευής, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κάτω από το 1,9% σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Περιορίζεται η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 οδηγείται προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο.