Φώτο: Shutterstock

Απότομη επιδείνωση κλίματος στις αγορές, «βουτιά» στην Wall Street

Σχεδόν 3% χάνουν σήμερα οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες, ακόμη χειρότερη η εικόνα στην Ευρώπη, εν μέσω ζοφερών προβλέψεων για την οικονομία και κακών ανακοινώσεων από τις αμερικανικές τράπεζες.

Βαραίνει απότομα το κλίμα στις αγορές, με την Wall Street να παραδίδεται χωρίς μεγάλες αντιστάσεις στις πιέσεις που έχουν δημιουργήσει οι νεότερες προβλέψεις για την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, λόγω της πανδημίας, και οι ανακοινώσεις των μεγάλων τραπεζών για σχηματισμό προβλέψεων που θα επιβαρύνουν σοβαρά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Μετά τις 17.00, ώρα Ελλάδος, οι απώλειες του Dow Jones και του S&P 500 ήταν περίπου 2,8%, ενώ ξεπερνούσαν το 2% οι απώλειες του Nasdaq, που είχε χθες την καλύτερη επίδοση. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έχανε περισσότερο από 3%, με τους δείκτες Γερμανίας και Γαλλίας να υποχωρούν κατά 3,80% και τον ιταλικό δείκτη περισσότερο από 4%.

Οι ανακοινώσεις από Goldman Sachs, Bank of America και Citigroup έφεραν τις μετοχές τους σήμερα πολύ χαμηλότερα, καθώς οι τράπεζες αναγνώρισαν ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες από την κρίση, ενώ και οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν πτώση, καθώς το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω και από τα 20 δολ., μετά τις ανακοινώσεις της IEA για αναμενόμενο ρεκόρ πτώσης της ζήτησης.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά τη συμφωνία για παροχή κονδυλίων από την Ουάσιγκτον για τη διάσωσή τους, ενώ άνοδο σημείωσε το δολάριο, όπως και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, λόγω της στροφής επενδυτών στην ασφάλεια.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βαριά παγκόσμια ύφεση φέτος, με σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση και κινδύνους για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βάρυναν το κλίμα στις αγορές, όπως και η ανακοίνωση για τη μεγαλύτερη μείωση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ από τότε που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1946.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ